Educație

Proiect al Ministerului Educației: împărțirea elevilor în clase se va face în mod aleatoriu, ca să nu existe diferențieri

Pentru a preveni orice formă de segregare, Ministerul Educației intenționează să aplice un sistem aleoatoriu sau după o ordine alfabetică pentru împărțirea elevilor la clase.

Elevii, împărțiți la clase în mod aleatoriu / Foto: depositphotos.com Elevii, împărțiți la clase în mod aleatoriu / Foto: depositphotos.com

 

 


Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind aprobarea procedurii de distribuţie aleatorie a antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor în formaţiunile de studiu în cazu școlilor unde se constituie cel puţin două formaţiuni de studiu la grupele/ clasele de început de nivel - grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a din acelaşi domeniu/ cu aceeaşi specializare.

 


Conform acestui proiect, în funcţie de decizia consiliului de administraţie, distribuţia în formaţiuni de studiu se realizează prin tragere la sorţi sau prin distribuţia echitabilă a elevilor ordonaţi alfabetic.

„Unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să distribuie în mod echitabil în formaţiuni de studiu şi următoarele categorii de antepreşcolari/ preşcolari/ elevi: copiii cu cerinţe educaţionale speciale, cei care repetă anul şcolar, cei care nu au parcurs ciclul preşcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferaţi dintr-o altă ţară/ unitate de învăţământ/ clasă, precum şi pe cei admişi pe locurile distinct alocate candidaţilor cu cerinţe educaţionale speciale sau pe locurile speciale pentru romi”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis presei.


În situaţia în care părintele sau reprezentantul legal doreşte înscrierea fraţilor în aceeaşi clasă, aceştia sunt repartizaţi în clasa în care a fost distribuit primul dintre fraţi, arată sursa citată.

Totodată, la nivelul fiecărei școli se constituie comisia de înscriere şi distribuire a antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor care propune componenţa formaţiunilor de studiu. Consiliul de administraţie aprobă formaţiunile de studiu cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an şcolar. De asemenea, părinții pot să devină observatori la acest proces.


Listele finale cu componenţa formaţiunilor de studiu, semnate de directorul unităţii de învăţământ, vor fi publice şi se vor afişa la avizierul unităţii de învăţământ şi/ sau pe pagina de internet a unităţii de învăţământ cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an şcolar, menţionează Ministerul Educaţiei. 

Foto: depositphotos.com


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Combaterea violenței în școli, zădărnicită printr-o campanie de conștientizare și un concurs de lucrări pentru elevi

Proiect controversat al Inspectoratului Școlar Cluj pentru orientarea în carieră a elevilor, retras din cauza valului de critici apărut în spațiul public

Etichete: elevi clasa scoala
abonare newsletter