Educație
Daniel David, „dezbatere” pentru un nou mandat de rector al UBB: „Lumea se schimbă și va trebui să ne schimbăm și noi”
Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel David, și-a prezentat programul pentru următorul mandat. Daniel David nu are contracandidat la alegerile de joi pentru funcția de rector.
Daniel David, actualul rector al UBB Cluj, singurul candidat pentru mandatul 2024-2029. Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook
Clasamentele universităților sunt afectate de probleme și „va trebui să ne gândim foarte serios în viitor ce facem” cu ele, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel David, în „dezbaterea” în care și-a susținut programul pentru următorul mandat la conducerea instituției. Daniel David este singurul candidat pentru funcția de rector la alegerile care vor avea loc joi, 8 februarie, la UBB Cluj.
El a apreciat că UBB are pusă la punct „arhitectura de universitate world-class”, dar trebuie să o întărească, iar pentru asta este nevoie inclusiv de piloni de sprijin externi, la nivel de buget, legislație, resurse umane. „Legislația românească nu este gândită pentru universități world class”, este de părere rectorul Universității Babeș-Bolyai.
„Va trebui să ne gândim foarte serios în viitor ce facem cu rankingurile. După mine, ar merita încă păstrate ca benchmark”, a spus Daniel David în prezentarea sa.
El a afirmat că acest rol de benchmark „de a mă compara, de a vedea cum stăm” ar trebui păstrat, deși el a identificat numeroase probleme legate de rankinguri, îndeosebi în ultimii ani. S-a referit, în acest sens, la faptul că ranking-urile promovează tot mai mult universități cu articole publicate în „zona open source, dar open source de calitate scăzută”.
„Lumea se schimbă și în zona rankingurilor și probabil va trebui să ne schimbăm și noi. Marile universități din America încep să le refuze. Harvard, Yale s-au retras din rankinguri pe diverse domenii, nu mai vor să raporteze date. (…) Rankingurile universitare nu mai sunt adaptate zilelor noastre. Ranking-urile universitare, de exemplu, pe zona de cercetare au început să ia și încep să ia tot mai mult publicații care nu mai au o selecție calitativă foarte puternică, intră în zona open source, dar open source de calitate scăzută. Și atunci încep să dispară diferențele între universitățile care publică în reviste dificile, ca să le spun așa, și altele care vin cu open source de calitate redusă”, a adăugat Daniel David.
Al doilea mandat la conducerea UBB Cluj
Ales rector al UBB Cluj în martie 2020, Daniel David candidează pentru al doilea mandat în această funcție. Acesta ar putea fi și ultimul său mandat de rector, cu toate că noua Lege a învățământului superior i-ar permite să candideze și pentru un al treilea mandat. Noua lege a învățământului superior, 199/2023, prevede la Articolul 138, Alineatul 5 că „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate”.
Totuși, prevederea se aplică de abia din luna septembrie a anului 2023, de când legea a intrat în vigoare. Deci, dacă un rector a avut două mandate până la acea dată, el a mai putut din acel moment să candideze pentru încă două, pentru că legea nu interzice acest lucru.
Pe de altă parte, universități precum cea din București sau Babeș Bolyai de la Cluj au decis la nivel intern că rectorii acestor două universități care au obținut deja două mandate nu mai pot candida pentru un al treilea, acesta fiind numărul maxim.
Obiective pentru următorul mandat
Printre obiectivele propuse pentru noul mandat, potrivit dosarului de candidat, se numără:
- Mai multe programe în limbi de circulație internațională;
- Mai multe programe de tip microcredențiale și „open courses”;
- Demersuri pentru dobândirea de competențe transversale (ex.: module de antreprenoriat);
- Continuarea programelor inovative de tip IA, medii digitale, științe cognitive;
- Susținerea multiculturalismului;
- Continuarea activității de cercetare în discipline clasice dar și cea transdisciplinară;
- Dezvoltarea școlilor doctorale pe linia Doctoratelor Europene;
- Centre de suport pentru cercetători;
- Transformarea campusurilor duale în care e implicată UBB în „piloni ai conexiunii cu mediul socio-economic”;
- Extinderea atribuțiilor Comisiei de Etică, „astfel încât standardele de etică, definite național și în bunele practici internaționale, să devină un mecanism transversal în UBB”.
Rectorii „imbatabili” ai României
Comunitățile academice din țară își aleg conducerea, alegerile având loc de anul trecut în unele universități și continuând la începutul anului. În cazul a patru universități (din Alba Iulia, Timișoara, Brașov și Târgu Mureș), rectorii în funcție au fost aleși pentru al patrulea mandat, scrie Hotnews.ro.
Universitatea de Vest din Timișoara îl are rector pe parlamentarul PNL Marilen Pirtea, care a câștigat al patrulea mandat în luna decembrie a anului trecut. În trecut, Pirtea a fost decan și prodecan al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor.
La al patrulea mandat se află și Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Alegerile au avut loc luni, 5 februarie, și, din postura de singur candidat, Breaz a reușit să rămână la conducerea universității.
La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a reușit să obțină, la începutul acestei luni, al patrulea mandat pentru funcția de rector senatorul Partidului Social Democrat (PSD), Leonard Azamfirei. În acest caz, Azamfirei a fost desemnat rector prin concurs, și nu prin alegeri directe.
Și Ioan Vasile Abrudean a reușit să obțină al patrulea mandat în fruntea Universității Transilvania din Brașov, după ce i-a învins pe cei doi contracandidați ai săi, după cum a anunțat universitatea.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: