Educație

UBB scoate la concurs peste 27.000 de locuri pentru Admiterea de vară. Daniel David: „Dacă aș fi absolvent de liceu și aș vrea să studiez în România, aș alege UBB”.

Universitatea Babeș-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, peste 5.000 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu.

UBB scoate la concurs peste 27.000 de locuri pentru admiterea în anul universitar 2024-2025|Foto: monitorulcj.ro UBB scoate la concurs peste 27.000 de locuri pentru admiterea în anul universitar 2024-2025|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) scoate la concurs pentru anul universitar 2024-2025 un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă și 2.300 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de novel licență. Din locurile bugetate scoase la concrus de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidații de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenților de licee situate în mediul rural. 25 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 3.583 de locuri la buget şi 6.024 de locuri la taxă. Un număr de 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, 25 locuri sunt alocate pentru candidații cu dizabilități, iar 25 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială. De asemenea, 83 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.


Candidații vor putea alege între cele 257 de programe de licență (învățământ cu frecvență și învățământ la distanță și cu frecvență redusă), respectiv cele 219 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Daniel David: „Cred că UBB trebuie să fie una din alegerile de top din România”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, profesorul Daniel David, a explicat de ce ar alege să învețe la UBB. Printre argumentele prezentate se numără poziționarea universității clujene în rankig-urile internaționale, campusul european extins la nivel european, precum și o bună formare democratică. Nu în ultimul rând, rectorul UBB a prezentat și avantajele Clujului universitar. 


Dacă aș fi absolvent de Bacalaureat și aș vrea să studiez în România, aș alege UBB. De câțiva ani buni, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este prima universitate din țară. Atât prin tradiție, cât și prin poziția în rankg-uri internaționale, suntem prima univeersitate din România. 

CITEȘTE ȘI: 
UBB Cluj, prima universitate din România în cel mai reprezentativ clasament american al universităților lumii

De asemenea, UBB beneficiază de un campus extins la nivel european. Prin alianța europeană EUTOPIA avem un campus în Suedia, unul în Germania (la Dresda), avem campusuri în Franța și în Marea Britanie sau în Spania, Italia, Slovenia.


Prin această alianță, studenții unei universități pot să circule prin toate campusurile celorlalte universități partenere, pentru cele trei niveluri de studiu. M-aș uita la acest aspect când aleg o universitate. 

În plus, UBB are cel mai mare grant deplasările studenților prin programul Erasmus. Dacă intri într-un program al UBB, probabilitatea ca să poți circula în Europa, prin alianța EUTOPIA, este foarte mare. Doar să vrei să circuli la nivel internațional, iar posibilitatea există. 


Iar la nivel internațional, UBB se află în primele 2%-3% universități ale lumii, are oameni care sunt citați în top 1%, deci oameni cu care să poți lucra la nivel înalt. 

Acesta ar fi motivul pentru care aș alege UBB. Dublat de faptul că UBB își are centrul în Cluj, iar Clujul este un oraș frumos, chiar dacă mai suntem critici pe alocuri. Este orașul cu dezvoltarea socio-economică cea mai mare din ultimul deceniu, potrivit analizei Băncii Mondiale. ExistĂ mitul că toate sunt foarte scumpe în Cluj, vă spun că este mit pentru că nu sunt mai scumpe decât sunt în București, Iași sau alt centru universitar. Și, în plus, în Cluj, reușești să găsești, dacă dorești, anumite căi prin care să ai o viață decentă de student. 

Daniel David, rectorul UBB, alături de prorectorul Balint Marko, prorectorul Adrian Petrușel și prorectorul Christian Săcărea au prezentat oferta educațională a Universității Babeș-Bolyai pentru anul universitar 2024-2025|Foto: monitorulcj.ro

Iar un alt avantaj este prezentat de redistribuirea burselor, pe care o facem anual, în funcție de performanțele academice ale studenților. Astfel, dacă ai intrat la taxă în primul an, înveți foarte bine și ai note mari, poți obține ulterior un loc bugetat, ceea ce este un avantaj pentru cei care sunt buni și își doresc să învețe. 

N-aș veni spre UBB dacă aș ști că sunt convins că viața mea vreau să fie în Germania, Spania sau altă țară. Dacă ești hotărât asupra direcției de parcurs, atunci face sens să studiezi licența în acea țară în care știi că vrei să locuiești. Dacă nu ești convins însă de acest lucru, atunci merită să investești de la bun început în educația ta în țară. 

Noi suntem interesați să formăm tinerii ca buni cetățeni. Studenții noștri învață să iubească democrația, să se opună despotismului și autorității înțelese într-o manieră proastă sau într-o variantă exagerată. 

Cred că UBB trebuie să fie una din alegerile de top din România”; a explicat, miercuri, rectorul Daniel David, în cadrul unei conferințe privind admiterea în anul universitar 2024-2025.

Admiterea în anul universitar 2024-2025 

Admiterea în anul universitar 2024-2025 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  patru specializări noi la nivel licență: trei specializări la Facultatea de Matematică și Informatică (Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba engleză;  Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba maghiară; Inteligență artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză) și una la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Servicii și politici de sănătate publică - 3 ani, cu frecvență, în limba română).

În același timp, UBB va avea patru programe noi de studiu la nivel de master – la Facultatea de Litere (Studii și cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research - 2 ani, cu frecvență - în limbile română, chineză, coreeană, japoneză), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (Health Economics - 2 ani, cu frecvență - în limba engleză, respectiv Management bazat pe date - 2 ani, cu frecvență, în limba maghiară) și Facultatea de Istorie și Filosofie (Securitate globală și politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies - 2 ani, cu frecvență - în limba engleză).           

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 și 31 iulie 2024, iar calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2024-2025 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi. Informații complete cu privire la admiterea din acest an la UBB.

Specializări noi la UBB din anul universitar 2024-2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) le va oferi viitorilor studenți specializări noi atât la licență, cât și la nivelul studiilor de master. 

Astfel, UBB propune patru specializări noi la nivel licență

  • Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba engleză - la Facultatea de Matematică și Informatică, 
  • Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba maghiară - la Facultatea de Matematică și Informatică,
  • Inteligență artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză - la Facultatea de Matematică și Informatică,
  • Servicii și politici de sănătate publică, 3 ani, cu frecvență, în limba română - la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

La nivel master, candidații vor avea la dispoziție de asemenea patru programe noi de studiu:

  • Studii și cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research - 2 ani, cu frecvență, în limbile română, chineză, coreeană, japoneză - la Facultatea de Litere, 
  • Health Economics - 2 ani, cu frecvență, în limba engleză - la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor,
  • Management bazat pe date - 2 ani, cu frecvență, în limba maghiară - la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor,
  • Securitate globală și politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies - 2 ani, cu frecvență - în limba engleză – la Facultatea de Istorie și Filosofie.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 și 31 iulie 2024. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

UBB organizează admitere la doctorat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza, în acest an, două sesiuni de admitere la studiile doctorale, prima fiind organizată în luna iulie 2024, iar cea de-a doua fiind programată pentru luna septembrie a acestui an.

Numărul locurilor bugetate puse la dispoziția candidaților la studiile doctorale este, în acest an, de 315 cărora li se vor adăuga locurile cu taxă. Din cele 315 locuri bugetate, 149 sunt locuri cu bursă, 5 locuri sunt destinate românilor de pretutindeni, 2 sunt alocate pentru candidații de etnie romă și alte 4 pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României.

În cadrul UBB sunt organizate 31 de şcoli doctorale care asigură atât o abordare disciplinară, cât şi interdisciplinară, a celor 32 de domenii acreditate. 

Forma de examinare pentru fiecare program este stabilită și comunicată de fiecare şcoală doctorală. 

Studiile universitare de doctorat constituie cel de-al treilea ciclu al studiilor universitare oferite în Universitatea Babeş-Bolyai şi au ca scop dezvoltarea cunoaşterii prin cercetare ştiinţifică originală.

Informații complete cu privire la admiterea la doctorat din acest an la UBB.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UBB Cluj, prima universitate din România în cel mai reprezentativ clasament american al universităților lumii

Ultimele Stiri
abonare newsletter