Educație
Un sfert din şcolile din judeţ nu au autorizaţie de funcţionare
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a anunţat, cu două zile înaintea începerii anului şcolar, că nu există nicio şcoală din judeţ în care să nu se poată desfăşura cursuri. 154 de şcoli, majoritatea din mediul rural, îşi primesc elevii fără autorizaţie de funcţionare.
ISJ Cluj a anunţat că, la nivelul judeţului, nu există nicio şcoală în care să nu se poată desfăşura cursuri începând de luni, 16 septembrie. Vineri, toate şcolile îşi terminaseră lucrările de reparaţii şi igienizări în proporţie de 97%. Doar 17 şcoli mai aveau de lucru în acest sens vineri şi sâmbătă, mai exact activităţi în vederea asigurării curăţeniei spaţiilor în care s-au efectuat şi încheiat de curând lucrările de reparaţii şi finisaje.
“99% dintre unităţile de învăţământ din Cluj vor avea încheiate orice fel de lucrare până la sunetul primului clopoţel de luni, 16 septembrie 2013”, a declarat, vineri, Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general din cadrul ISJ Cluj.
Doar 6 şcoli vor mai desfăşura lucrări şi după data de 15 septembrie 2013, fără a fi afectate însă spaţiile destinate efectiv procesului de învăţământ. Aceste lucrări se vor desfăşoara în afara clădirii propriu-zise a şcolii, la garduri, poduri sau faţada exterioară.
Lucrările din urmă sunt finanţate de comunităţile locale, iar întârzierea în efectuarea lor este direct dependentă de alocarea acestor fonduri şi nu de unitatea de învăţământ în cauză.
Şcolile de la ţară, degradate şi fără apă curentă
Dacă la oraş, şcolile sunt pregătite să îşi primească elevii în condiţii bune, lucrurile nu stau la fel de bine la ţară. Din numărul total al şcolilor din judeţ, un sfert nu au autorizaţie de funcţionare. Potrivit conducerii, ISJ Cluj, din 693 de şcoli din judeţ, 539 au autorizaţie de funcţionare permanentă, iar 154, din care 147 sunt din mediul rural, nu deţin autorizaţie de funcţionare. Principalele motive pentru care aceste şcoli se vor deschide fără autorizaţie de funcţionare sunt lipsa apei curente, a grupurilor sanitare, a apei potabile şi a stării proaste a clădirilor. Majoritatea şcolilor care se află în această situaţie se află în comune care nu sunt racordate la reţea de canalizare şi apă.
1,7 milioane euro pentru reparaţii în şcolile din Cluj-Napoca
Dacă în multe din şcolile de la ţară este nevoie de reparaţii capitale, în Cluj-Napoca Primăria a alocat pentru acest an aproximativ 1 milion de euro pentru reparații în 77 de școli și alte 700.000 de euro pentru reparațiile curților școlilor. Lucrările au vizat reparaţii, refaţadizări şi modernizări. Primarul Emil Boc a declarat, luna trecută, că firmele care execută lucrările au dat asigurări că refaţadizarea, dar şi reparaţiile în interior vor fi gata la termen.