Educație

Elevii de liceu au adus la Cluj Fabrica de Experimente, care a făcut deliciul copiilor din clasele mici – FOTO

Zeci de elevi din clasele mici au învățat prin joacă unele principii din fizică și chimie. Câțiva colegi de liceu i-au îndrumat pas cu pas cum să facă experimente amuzante.

Joi, timp de o oră și jumătate, în clădirea Casino din Parcul Central, zeci de elevi s-au jucat de-a micii cercetători, totul sub îndrumarea colegilor lor mai mari, de liceu, care au îndeplinit rolul cercetătorilor experimentați. Copiii au învățat cum să se joace cu un balon de săpun fără să îl spargă, să facă o lampă cu lavă. Au înțeles de ce apa și uleiul nu se amestecă niciodată și care este secretul din spatele densității.

Toate aceste experimente au făcut deliciul copiilor care au fost extrem de încântați de reușitele lor.  


Lampa cu lavă și balonașele de săpun

“Noi organizăm proiectul Fabrica de Experimente, care este o caravană prin mai multe orașe din țară. Clujul este al treilea oraș din România în care ajungem. Este un eveniment dedicat copiilor din ciclul primar și gimnazial, în cadrul căruia învață în mod practic ce se întâmplă în cadrul unui experiment, folosind diferite materiale și combinându-le. Spre exemplu, acum au avut de pus într-un pahar apă și ulei, iar apoi au adăugat o pastilă efervescentă. Apa cu uleiul amestecându-se s-a făcut în pahar un amestec care semăna cu o lampă cu lavă și punând și o lumină dedesubtul paharului chiar arată ca o lampă. În cadrul altui experiment, cu ajutorul unor mănuși și  al unor balonașe din săpun pot să vadă că folosind acele mănuși ei pot să jongleze cu baloanele de săpun, deși în mod normal dacă pui mâna pe ele se sparg”, a explicat Tudor Vasiliu, coordonator de proiect.

Impactul Fabricii de Experimente

Fabrica de Experimente a mai fost în București și în Bacău. La Cluj, evenimentul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Altfel, cel mai mare festival de educație nonformală din țară. Organizatorii Festivalului Altfel au precizat că impactul Fabricii de Exerimente a fost unul foarte bun. “Este frumos când în cadrul învățării prin experimentare avem copii care învață alți copii. Ne bucurăm că am avut alături de noi Fabrica de Experimente, impactul fiind foarte bun”, a declarat Carmen Deac, președintele Asociației Mânuțe Pricepute, organizatoarea Festivalului Altfel.


Ce au mai făcut copiii la Festivalul Altfel

Pe parcursul întregii săptămâni, au avut loc mai multe ateliere în cadrul Festivalului Altfel. Joi, elevii au participat la ateliere de teatru și au avut invitați speciali. “Astăzi am avut teatru, improvizație și dezvoltare personală, teatru cu marionete pentru cei mici, teatru senzorial, am învățat noțiuni de comunicare non verbală, improvizație, ateliere de voie bună și zumba. O persoană a venit special din Chile și a făcut un atelier despre America de Sud. Mâine, o chinezoaică va susține un atelier de litere chinezești”, a afirmat Carmen Deac.

În cadrul Festivalului Altfel, peste 4.000 de elevi din tot județul Cluj au beneficiat de activitățile pregătite de organizatori.  

abonare newsletter