Educație

BACALAUREAT 2016: Va reuşi Clujul să fie din nou pe locul I pe ţară la promovabilitate

În 2015, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţul Cluj a fost de 82,18%, judeţul fiind pe primul loc pe ţară. Va repeta judeţul performanţa?

Peste 8.000 de elevi din judeţul Cluj susţin anul acesta examenul de Bacalaureat şi pe cel de Evaluare Naţională, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, care şi-au manifestat speranţa ca rezultatele finale să poziţioneze din nou judeţul, la fel ca anul trecut, pe locul I, la ambele examene.

Un număr de 4009 de absolvenţi din judeţul Cluj s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat, în scădere cu aproape 1000 de absolvenţi faţă de 2015. Anul trecut, în judeţul Cluj, numărul total de elevi înscrişi la examenul de Bacalaureat a fost de 4958. Din cei 4.009 elevi care vor susţine examenul de Bacalaureat anul acesta, 3.548 sunt din promoţia curentă, iar 461 din promoţiile anterioare.


“Faţă de umărul total de elevi care termină anul acesta clasa a XII-a, respectiv 4.354, există o diferenţă de aproape 800 de elevi care vor susţine examenul la toamnă, considerând, în mod eronat, că este mai uşor atunci”, au mai precizat reprezentanţii ISJ Cluj.

Aceştia au adăugat că numărul elevilor care susţin bacalaureatul în 2016 este comparabil cu cel de anul trecut şi speră ca procentul de promovabilitate să fie cel puţin egal cu cel din 2015, când a fost de 83,42 la sută, plasând judeţul Cluj pe primul loc pe ţară.


“Ce ne propunem este să avem cu o sutime mai mult decât anul trecut, ceea ce ştiţi că nu este foarte uşor. Este greu să te păstrezi în vârf. Noi am luat toată măsurile pe care le-am luat anii trecuţi şi cred că şi anul acesta vom avea rezultate comparabile şi vom fi pe primele locuri”, au mai spus aceşia într-o conferinţă de presă.

Conducerea ISJ Cluj a atras atenţia asupra regulilor care trebuie respectate în zilele de examen, care sunt mai severe decât în anii trecuţi, în sensul că de data aceasta nici membrii comisiilor, nu doar elevii, nu vor mai putea avea asupra lor telefoane mobile, iar aparatura de supraveghere video va avea şi posibilitatea de înregistrare a sunetului.


Corectarea lucrărilor va fi făcută, ca de obicei, în alt judeţ, urmând ca în Cluj să se corecteze lucrărilor elevilor dintr-o altă parte a ţării, însă aceste detalii nu vor fi cunoscute decât cu câteva ore înaintea examenului.

Examenul de Evaluare Naţională va fi susţinut de 4.956 de elevi care termină în vara aceasta clasa a VIII-a.


“Anul trecut am avut un procent de 91,5 de elevi cu media peste 5. Un procent foarte bun. Să vedem dacă o să putem să-l atinge şi anul acesta. A fost un procent care a adus Clujul pe locul I pe ţară şi care a fost semnificativ mai mare decât în 2014, când a fost de 82 la sută”, au mai precizat sursele citate.

Examenul de Evaluare Naţională se va derula între 27 şi 29 iunie, iar cel de bacalaureat între 4 şi 16 iulie.


Clujul, cel mai ridicat nivel de promovare în 2015

În 2015, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţul Cluj a fost de 82,18%, mai mare decât cea înregistrată în 2014, când a fost 73,91%, iar un singur absolvent a reuşit să obţină media 10, comparativ cu zece câţi au fost în 2014. La nivel naţional, promovabilitatea a fost de 66,41%, cu peste şapte procente mai mare decât în 2014 (59,25%), cel mai ridicat nivel de promovare fiind în judeţele Cluj (82,18%) şi Braşov (78,74%), iar cel mai scăzut în Giurgiu (36,06%).

În judeţul Cluj au fost înregistrate licee cu promovabilitate sută la sută la bacalaureat, precum Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic “Zsigmond Janos”, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” sau Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, toate din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter