Educație

Şcoală şantier pentru elevii din clasa zero de la Şincai. Ce promit autorităţile

Elevii din clasa zero de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai vor învăţa într-o clădire de pe Dorobanţilor, care a fost preluată într-o stare dezastruoasă la Liceul Romulus Ladea.

Cladirea in care vor invata elevii din clasa zero de la Sincai Cladirea in care vor invata elevii din clasa zero de la Sincai

În clădirea în care vor învăţa elevii din clasa zero de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai încă se fac lucrări de renovare, deşi mai sunt doar două săptămâni până la începerea noului an şcolar. Autorităţile promit că elevii nu vor fi aşteptaţi într-o clădire şantier.

Din 12 septembrie, copiii care încep clasa zero la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai din Cluj-Napoca nu vor învăţa în clădirea de pe strada Avram Iancu, alături de colegii lor mai mari din cauză că toate clasele zero de la această şcoală sunt mutate într-o clădire de pe Dorobanţilor, care a fost preluată de la Liceul de Arte Romulus Ladea. Acest imobil a fost preluat într-o stare dezastruoasă şi a fost nevoie de lucrări de modernizare. Lucrările nici acum nu sunt încheiate, deşi mai sunt doar două săptămâni până la începerea şcolii.


Părinţii se tem că copiii vor începe şcoala într-o clădire şantier. O mămică a unei fetiţe care în toamnă începe clasa zero la Şincai a declarat pentru Monitorul de Cluj că în urmă cu câteva luni, condiţiile din şcoală erau dezastru. “Nu ştiu dacă şcoala de pe Dorobanţilor a fost renovată până acum pentru că aşa cum arăta ea în primăvară, când au fost Zilele Porţilor Deschise la şcoli era dezastru. Era igrasie în sala de sport, în sala de mese, băile erau într-o stare deplorabilă. Atunci ne-au spus că se va renova, dar eu am mai trecut pe acolo şi nu am văzut nicio mişcare. Mă tem ca nu cumva la începerea şcolii să fie aceleaşi condiţii groaznice. Eu locuiesc în Cipariu, distanţa până la şcoală era de 4 minute, nu de 25 de minute cum este acum. Atunci dacă tot i-a mutat măcar să le ofere nişte condiţii. Cei de la şcoală nu prea ne-au spus ce se întâmplă la şcoală”, a spus femeia, care doreşte să îşi păstreze anonimatul.

Autorităţile promit însă că la începerea şcolii copiii vor găsi condiţii foarte bune. “Racoviţă şi Şincai au preluat încă două clădiri pentru învăţământul primar, o clădire de la Ana Aslan, vis a vis de Filologie pe strada Horea şi cei de la Şincai o clădire lângă Liceul Romulus Ladea, care a fost a Liceului Romulus Ladea. Copiii vor merge acolo, dar vor aparţine tot de Liceul Şincai şi de Racoviţă. Din clasa a V-a vor trece în cealaltă clădire. Lucrările vor fi gata la începerea şcolii. Dar lucrările nu mai depind de noi, ci de Primărie pentru că ei le fac. Avem promisiunea că lucrările vor fi gata înainte de data de 10 septembrie”, a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.


Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat că până la începerea şcolii lucrările vor fi încheiate.

În Cluj-Napoca, mai sunt şi alte şcoli în reparaţii, al căror termen de finalizare a lucrărilor nu este sigur că va fi respectat. Cele mai elocvente exemple sunt cele trei şcoli, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Avram Iancu şi Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu. Termenele de încheiere a şantierelor au fost depăşite în cazul celor trei şcoli care sunt reparate prin fonduri europene. Investiţia de la Liceul Avram Iancu este în valoare de 7 milioane lei, sunt 12 săli de clasă noi, de care vor beneficia peste 1.000 de elevi. Termen de finalizare: 10 septembrie 2016. La Liceul Mihai Eminescu valoarea proiectului este de 13 milioane lei, presupune modernizarea completă a corpurilor vechi de clădire şi extinderea acestora şi un corp nou pentru o mediatecă şi o sală de sport nouă. Termen de finalizare este 30 noiembrie.


La Şcoala Ion Agârbiceanu valoarea proiectului este de 30 milioane lei. Termen de finalizare: 2 septembrie 2016.

abonare newsletter