Educație

Sute de persoane, mai ales copii, s-au înghesuit să vadă primul planetariu mobil şi robotul Curiosity

Sute de clujeni, mai ales copii, au participat sâmbătă şi alte sute de persoane s-au înscris pentru duminică la prezentări referitoare la tainele universului, în primul planetariu mobil din România.

Primul planetariu mobil din România este prezentat la Cluj-Napoca, sâmbătă şi duminică, alături de robotul Curiosity, iar organizatori ai evenimentului au declarat, sâmbătă, că mai ales copiii sunt foarte interesaţi să afle lucruri despre univers.

''Vizitatorii vor putea afla lucruri noi despre univers, constelaţii, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unei serii de proiecţii spectaculoase însoţite de prezentări interactive, care vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri. (...) Proiectul este unul unic prin caracterul său educaţional şi interactiv'', arată organizatorii.


În cadrul evenimentului de la Cluj, intitulat ''Exploratori ai Universului: Galileo Galilei şi Curiosity'', este prezentată şi o hartă 1:1 a boltei cereşti de deasupra Clujului, însoţită de explicaţii, informaţii privitoare la exploratorii spaţiului, constelaţii şi planete, dar şi o proiecţie 3D a unor asteroizi în mişcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali. De asemenea, cei prezenţi la eveniment sunt purtaţi de telescopul Hubble în tainele universului.

''Noi ne-am dat seama că astronomia e tratată foarte sumar în şcoli sau, cel puţin, că prezentările care se fac nu sunt ambalate într-un mod interactiv şi atractiv pentru copii. E important ca ei să poată pune întrebări, să-şi exprime bucuria liberi şi să îşi dea seama de frumuseţea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o ştiinţă în plină expansiune, căreia i se acordă o atenţie din ce în ce mai mare şi de către publicul larg. Cine ştie? Următorul Gagarin s-ar putea naşte la Cluj'', spune iniţiatorul şi coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educaţional, Adrian Filpişan.


Proiectul Planetariu Mobil Educaţional este o iniţiativă a Asociaţiei Astronomice Pluto.

abonare newsletter