Educație

La Cluj, și învățători și profesori predau la clasa a IV-a. Elevii sunt ajutați să se acomodeze mai ușor cu gimnaziul

De cele mai multe ori, copiii care ajung în clasa a V-a trec printr-un șoc al adăptării. Faptul că ajung să aibă câte un profesor diferit la fiecare materie, după ce timp de patru ani au fost obișnuiți cu învățătorul, de multe ori le provoacă neplăceri.

Elevii de clasa a IV-a din județul Cluj au avut de trecut marți printr-o evaluare, o testare organizată de către Inspectoratul Școlar Județean care are scopul de a atenua șocul adaptării copiilor la clasa a V-a, cu predare în comun învățător-profesor.

Învățătorii și profesorii colaborareză

Testarea județeană la clasa a IV-a este susținută la finalul unui an în care învățătorii au avut îndrumare să predea împreună cu profesorii de Matematică și Română, pentru a-i obișnui pe copii atât cu stiluri diferite de învățare, cât și cu note. Evaluarea are loc în perioada 28-30 mai la materiile: limba și literatura română, matematică, și limba maternă. De asemenea, acestor testări se adaugă și activități care se organizează împreună cu învățătorul și profesorul, tocmai pentru a se obișnui cu alt stil de predare.


„Noi am identificat ca o problemă, faptul că elevul trece în clasa a V-a și trece de la învățător la mai mulți profesori. Atunci am zis, ca să fie pregătiți, se fac niște testări comune. Subiectele sunt comune la nivelul întregului județ, sunt făcute de către profesori împreună cu învățătorii în așa fel încât să îi ajute să se adapteze la stilul diferit a profesorului. Pentru asta, bineînțeles că există momente în care la comisiile metodice merg și învățători și profesori și în același timp se desfășoară și activități comune învățători-profesori. Sunt locuri în care profesorul ori ține ora împreună cu învățătorul, ori singur. Asta se stabilește în funcție de fiecare școală”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Părerile profesorilor

Unii profesori se bucură de această inițiativă, spunând că îi ajută atât pe elevi cât și pe dascăli.


„La noi la școală se practică de ceva vreme. În timpul anului școlar, profesorii intră și susțin lecții la clasele a IV-a. Este o inițiativă foarte bună în ceea ce privește primul impact pe care îl au elevii cu profesorii cu elevii care intră în clasa a V-a, dar are loc și o comunicare mai bună între învățători și profesori pe tot parcursul anului”, a explicat o profesoară de matematică de la o școală clujeană.

Există și dascăli care s-ar bucura de o astfel de colaborare, însă nu toate școlile se ocupă de acest proiect, nefiind obligatoriu.


„I-ar ajuta, dar nu se practică la noi la școală. La mine în clasă nu a venit niciun profesor de matematică să intre în dialog cu elevii. Nu e o inițiativă rea să vină profesorul, să interacționeze cu elevii, să vadă cum se descurcă”, a mărturisit un învățător.

Ce spun părinții

Unii părinți sunt mulțumiți de această inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean


„Lecțiile la comun învățător-profesor pentru copila mea au fost o încântare. Ea a fost plăcut impresionată de modul în care profesorul de limba română și cel de matematică au interacționat cu ei”, a spus Maria Bosca, mama unei eleve de clasa a IV-a.

Pe de altă parte, există părinți care susțin că de multe generații copiii au trecut din clasa a IV-a în gimnaziu fără nicio problemă și nu este necesară această inițiativă.


„Sincer, nu mi se pare foarte util, în ideea că, spre deosebire de noi, care doar la religie aveam profesori, ei au multe materii la care predă profesorul încă din clasa zero: muzică, religie, educație fizică, deci sunt familiarizați. Fetița mea nu e deloc stresată de ce va fi în clasa a V-a. Eu i-am explicat în mare cum va fi, dar așa, informativ, nu cu foarte multe detalii. Mi se pare normal să afle pe parcurs. Mi se pare că mai tare îi sperie decât îi ajută toate astea”, a zis Alina Chira, o altă mămică.

Rezultatele testărilor județene de la clasa a IV-a nu sunt folosite la admitere în clasa a V-a, fiind confidențiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter