Educație

Modificarea structurii anului școlar, o presiune suplimentară asupra părinților și elevilor?

Consiliul Național al Elevilor îi cere ministrului Monica Anisie să retragă proiectul de Ordin cu structura anului școlar 2020-2021.

La nivelul județului Cluj părerile sunt împărțite. Elevii susțin începerea anului școlar în 1 septembrie în timp ce profesorii spună că ar fi doar o presiune suplimentară.

Elevii cer o structură fixă a anului școlar 


Pe de o parte, elevii critică durata propusă a următorului an școlar, care cu un total 34 de săptămâni de școală este “cel mai scurt an școlar din istoria recentă”. CNE cere o structură fixă, în care școala să înceapă pe 1 septembrie în fiecare an și să se încheie pe 1 iunie.

„Nu suntem de acord cu structura propusă – în primul rând, cursurile se doresc a începe prea târziu [pe 14 septembrie 2020 – n.red.] iar, dacă dorim o abordare calitativă și incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul școlar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Orice zi petrecută pe băncile școlii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”, a precizat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, într-o poziție remisă Edupedu.ro.


De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor Cluj susține poziția Consiliului Național al Elevilor. Președintele Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Rareș Gălățan susține că elevii sunt conștienți de  ineficiența orelor din lunile de vară. 

Consiliul Județean al Elevilor Cluj susține poziția Consiliului Național al Elevilor și este de părere că o structură fixă a anului școlar ar fi mai mult decât benefică sistemului de învățământ. 


„Suntem conștienți de ineficiența orelor din lunile de vară și știm că asta nu o să ajute niciodată, deoarece rolul principal al actului de învățământ este de a învăța elevul și de a-l ajuta să se dezvolte. În momentul în care nu se oferă condiții logistice pentru a putea preda actul de învățământ în condiții bune, preferăm să începem mai repede și să avem o structură fixă. Avem nevoie de coerență și nu de fragmentare”, spune Rareș Gălățan, președintele Consiliul Județean al Elevilor Cluj. 

 Începerea școlii pe 1 septembrie poate să îi bulverseze pe elevi


Pe de altă parte, profesorii susțin că începerea școlii pe 1 septembrie și încheierea acesteia pe 1 iunie poate să îi bulverseze pe elevi. Profesorul Gabriel Braic susține că în cele două săptămâni din luna iunie  și profesorii sunt mai degajați în ceea ce privește ascultarea elevilor. Mai mult, acesta afirmă că părinții își programează vacanțele în funcție de anul școlar, iar dacă acesta s-ar schimba ar fi afectați din acest punct de vedere.  

„Având în vedere un tip de inerție a lucrurilor, consider că nu ar fi bine ca școala să înceapă pe 1 septembrie. Ar fi bine să rămână așa cum este, respectiv 15 iunie-15 septembrie. Părinții sunt învățați cu încheierea și începerea anului școlar 15 septembrie -15 iunie și își programează vacanțele în funcție de astă”, spune Gabriel Braic, profesor de limba română. 


Pe lângă faptul că ar bulversa atât profesorii cât și elevii, modificarea structurii anului școlar ar pune o presiune suplimentară pe elevii și pe profesori. 

„Un element pozitiv ar fi că ar termina mai repede și ar avea mai mult timp din vară. Însă, un alt minus, dacă s-ar schimba lucrurile, ar fi timpul de presiune suplimentară pusă asupra elevilor ca să se acumuleze numărul de note necesar pentru fiecare materie și să se încheie media. Ar fi un stres pe care ar trebui să îl aibă pe ultima sută de metri ca să facă rost de notele necesare încheierii mediei. Cu cele 2 săptâmni din iulie. Mai mult, materia ar putea să fie predată mai lejer”, mai explică Gabriel Braic. 

De asemenea, turismul din România ar fi afectat dacă s-ar modifica structura anului școlar. Conform consultantului în turism, Raul Pantea, programarea vacanțelor familiilor cu copii este influențată de începerea școlii. 

„Categoric agențiile de turism ar fi afectate. Ideea este că marea majoritatea a familiilor vor să meargă și în septembrie în vacanță deoarece în august este foarte scump. De obicei ei se întind chiar până în 15-20 septembrie, chiar o săptămână să lipsească de la școală copii. E clar influențată programarea vacanței de începerea școli, ar afecta dacă s-ar începe școala pe 1 septembrie, spune Raul Pantea, consultant în turism. 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter