Actualitate
România are cea mai ridicată rată de sărăcie din UE. Banca Mondială: Proasta guvernare și funcționarea deficitară a instituțiilor, piedici în dezvoltarea țării.
Banca Mondială: în lipsa reformelor și pe fondul unei guvernanțe slabe, România rămâne cea mai săracă țară din UE.
Românii, săracii Europei din cauza proastei guvernări|Foto: Depositphotos.com
România conduce clasamentul negativ privind rata sărăciei la nivel european. Informații privind deprivarea și excluziunea socială, precum și în ceea ce privește rata mare a sărăciei au fost publicate periodic de oficiul european de statistică Eurostat.
CITEȘTE ȘI:
Unul din cinci europeni, expus riscului de sărăcie. În România, 35% dintre angajați lucrează pe salariu minim, venit ce nu acoperă coşul de consum minim pentru un trai decent.
Însă, cel mai recent raport al Băncii Mondiale explică cauza sărăciei din România: proasta guvernare.
De altfel, în vara anului trecut, Comisia Europeană semnala că, în contextul unei „acțiuni politice slabe”, România se confruntă cu dezechilibre fiscal-economice majore și riscă suspendarea fondurilor europene.
CITEȘTE ȘI:
Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.
Tot atunci, forul european solicita implementarea urgentă a reformelor care să reducă cheltuielile bugetare și refacerea cadrului fiscal, altfel România își riscă rating-ul pe piața externă.
Românii, săracii Europei din cauza guvernării proaste
Aproximativ o treime din populația României trăiește în sărăcie, aspect urmărit prin decalajele substanțiale dntre mediul urban (2,8%) și cel rural (12,9). De asemenea, raportul arată că decalajul de prosperitate a fost de 1,9, ceea ce indică faptul că veniturile ar trebui să se dubleze aproape în medie pentru a atinge standardul de prosperitate de 25 de dolari americani pe zi, conform raportului Băncii Mondiale citat de Hotnews.ro.
CITEȘTE ȘI:
Sărăcia afectează drastic performanța școlară. Peste jumătate dintre copiii români își doresc să plece din țară.
În ciuda creșterii economice semnificative, va fi dificil pentru România să înregistreze progrese sustenabile în sensul reducerii sărăciei și a încurajării prosperității în beneficiul tuturor cetățenilor, dacă nu vor fi soluționate provocările legate de guvernare. Aceasta presupune consolidarea instituțiilor, astfel incât toți românii să aibă acces egal la servicii publice de înaltă calitate și oportunități de a-și valorifica potențialul, potrivit sursei citate.
Diagnosticul pleacă de la premisa că guvernanța și constrângerile instituționale rămân principalele provocări transversale pentru dezvoltarea României. Aceste constrângeri împiedică potențialul României pentru o creștere mai puternică și mai favorabilă incluziunii, furnizarea de servicii publice de înaltă calitate pentru toți cetățenii și îmbunătățirea standardelor de viață pentru români din toate regiunile.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: