Educație
„Gaudeamus igitur” nu va răsuna pe holurile liceelor în acest an. Mărturiile absolvenților de clasa a XII-a.
Elevii care vor absolvi liceul în acest an nu o vor face într-un mod festiv. Nu vor avea parte de festivitatea de absolvire și nici nu vor dansa împreună la banchet din cauza pandemiei de coronavirus.
„Gaudeamus igitur” nu va suna pe holurile liceelor în acest an. Mărturiile absolvenților de clasa a XII-a.În data de 11 martie 2020, ministrul Educației anunța că orele vor fi suspendate. Era o măsură de siguranță, pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirus. Ar fi trebuit să fie ceva temporar. În urmă cu câteva zile, după două luni, a fost făcut un alt anunț oficial: orele rămân suspendate.
Final de a XII-a fără cântece și flori
Totuși, cei de clasa a XII-a vor reveni la școală ca să se pregătească pentru Bacalaureat. Însă nu vor mai avea o festivitate de absolvire. „Gaudeamus igitur” nu va suna pe holurile liceelor în acest an. Nu se vor aduna în curtea școlii, împreună cu profesorii, familia, prietenii, să fie strigați în careu, să li se înmâneze o diplomă. Nu vor răsuna cântece în care își iau rămas bun, nu vor primi flori, felicitări și îmbrățișări calde. Apoi, nu vor avea o ultimă petrecere, toți, împreună, ca un colectiv, înainte ca fiecare să o ia pe drumul pe care i l-a rezervat viața.
Totuși, se vor bucura de câteva săptămâni de școală, cât va dura pregătirea pentru Bacalaureat, însă vor trebui să fie atenți să respecte normele de distanțare socială pentru a evita riscul de a se îmbolnăvi.
„Recunosc, mi-am repetat de multe ori de-a lungul anilor de liceu fraza Abia aștept să termin deoarece îmi doream și încă îmi doresc să scap de acest sistem de învățământ defect, îmi permit să spun. Însă, situația actuală nu se afla în niciunul dintre scenariile mele. De la finalul clasei a X-a deja, împreună cu colegii de clasă, ne gândeam la ziua de final de liceu, ultima zi în care o să intri pe poarta liceului ca elev al liceului respectiv, ziua în care uitai de toate certurile cu colegii sau cu profesorii, ziua în care rudele erau alături de profesori și împreună îți trimiteau zâmbete până la urechi deoarece erau mândri de tine, ziua în care stăteai sub mângâierea puternică a soarelui și așteptai să îți auzi numele strigat pentru ultima dată în acel context, ziua în care seara, după festivitate, urma să dansezi și să cânți alături de toți oamenii care te-au format să fii persoana care ești... ziua... ziua cea mai specială și memorabilă de până acum”, a mărturisit Rareș Gălățan, elev la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”.
Tributarii evoluției
„Noi generația mileniului trei, cea a anilor 2020, se pare că suntem tributarii evoluției, transformărilor acestui timp. Nu cred că, cineva s-ar fi gândit ca vom traversa perioada cea mai importantă a existenței noastre școlare în astfel de condiții - departe de profesorii nostri, de colegi, ba chiar de noi înșine. Suntem înstrăinați de propria persoană, de bucuria întâlnirii zilnice, de gândurile adolescentine, de tot ceea ce ne-am propus. Suntem prizonierii unui ecran prin care ne vedem, ne auzim și prin care încercăm să comunicăm. Cam atât!... Tot ceea ce am urzit în toți acești patru ani de liceu, s-au spulberat asemeni pufului de păpădie în bătaia vântului. Trăim sentimente de îngrijorare și teamă, uneori, nu suntem siguri că ne vom putea vedea, că vom fi capabili să ne concentrăm și să finalizăm examenul care ne așteaptă, nu aveam coerența necesară pentru a ne păstra echilibrul. Este bine că ne putem valorifica prin mijloacele online, dar ele nu pot înlocui legătura tainică profesor - elev, legătură pe care, cred eu, nimeni nu a conștientizat-o până acum”, a spus Maria Lungu, elevă la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”
„Nu m-am gândit că nu îmi voi putea lua rămas bun”
Orele online, lipsa rutinei de a merge la școală cinci zile pe săptămână, gândul că nu s-au putut bucura de micile bucurii de zi cu zi de la școală au început să le umple tinerilor sufletul de melancolie.
„Nu, nu m-am gandit niciun minut că nu îmi voi putea lua rămas bun de la toți actorii școlii, nu m-am gândit că nu o să mai pot să mă furișez pe lângă domnul portar ca să plec de la ultima oră, nu m-am gândit că o să îmi mai văd colegii și profesorii blurați pe un ecran. Nu cred ca s-ar putea descrie tot ce simte un elev in situația actuală, pe lângă dezamăgire și frustrare, apare și frica și nesiguranța, dorul și tristețea de ce este față de ce putea fi”, a mai spus Rareș.
Dorul de orele ținute în sala de clasă
Cu toate că poate mulți dintre elevi ar fi visat la posibilitatea să facă ore de acasă, online, acum realizează că de fapt interacțiunea față în față din sala de clasă le lipsește.
„Mi-e dor de colegi și de orele ținute de profesori în sala de clasă. Pot spune că dacă anticipam această situație, atât eu cât și colegii mei ne-am fi bucurat mai mult de ultimele momente din acest an școlar. Așteptam cu nerăbdare festivitatea și ultima strigare de catalog dar și banchetul și toți ne-am pregătit pentru asta dar din păcate eu cât și colegii mei vom rămâne doar cu sutele de amintiri plăcute și toate momentele care au legat prietenii poate pe viață dar și acele momente de cumpănă care la final au contribuit la dezvoltarea noastră până în acest moment”, a zis Truță Edoardo, elev la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.
Cum rămâne cu tradițiile?
Fiecare liceu are propriile tradiții când vine vorba de finalizarea celor patru ani de studiu, tradiții care anul acesta nu vor fi valorificate. Totuși, elevii se bucură de cele la care au reușit să participe.
„O tradiție la noi în școală e Balul Majoratului și mă bucur că măcar acela a decurs conform planului în iarnă, unde cele trei clase de a XI-a și cele trei clase de a XII-a au pregătit momente artistice, discursuri și filmări pentru a pasa ștafeta celor mai mici. Seara am ieșit în jur de patruzeci dintre noi în oraș și ne-am distrat cum nu am mai făcut-o. Am spus că trebuie să repetăm și uite așa a venit luna martie cu acest virus care a schimbat noțiunea de normalitate pentru toți. Nu mai avem nici festivitate, nu mai predăm cheia, nu mai susținem discursuri, nu primim felicitări și nu se va auzi niciun Gaudeamus care în nicio altă școală nu suna cum suna la noi, pe trei voci”, a spus cu tristețe Miruna Muresan, elevă la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”.
Emoții pentru bacalaureat
Nesiguranța în ceea ce privește cel mai important examen al vieții lor de până acum le dă emoții elevilor.
„Ni se spune să nu ne facem griji, apoi bac-ul se amână în iulie, apoi nici în iunie nu este atât de sigur. Cu ajutorul Consiliului Național al Elevilor, Ministerul Educației ia niște decizii: avem nevoie doar de două note pentru încheiera mediilor, nu mai e atât de multă baterie pentru examen, iar apoi bombă, școala online e obligatorie, chiar și cei care nu au resursele necesare. Avem mai puțin de două luni să ne adunăm forțele și să învățăm singuri, cum putem, când nici programa nu e destul de clară și nici profesorii poate nu au predat și explicat tot”, a adăugat Miruna.
„Despre Bacalaureat pot spune că privesc acest examen cu frică deoarece sănătatea noastră este în pericol chiar dacă Ministerul Educației și Ministerul Sănătății ne asigură că vor exista măsuri de siguranță, eu ca elev, le transmit să privească puțin realitatea pentru că a fost deseori uitată în acest timp și nu numai”, a spus Edoardo.
CITEȘTE ȘI:
Probele de competențe de la BAC ar putea fi date online. Anunțul ministrului Educației