Educație

Profesorul universitar Aurel Ioan Giurgiu, șeful catedrei de finanțe de la FSEGA, a trecut la cele veșnice

Șeful catedrei de finanțe din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca a trecut la cele veșnice.

Profesorul universitar Aurel Ioan Giurgiu a trecut la cele veșnice Profesorul universitar Aurel Ioan Giurgiu a trecut la cele veșnice

Profesorul unversitar Aurel Ioan Giurgiu a încetat din viață în decursul zilei de luni.

„Ne-a părăsit cu discreţie, purtându-şi cu demnitate crucea unor suferinţe ce nu i-au mai permis în ultimii aproape doi ani să fie la fel de activ cum ne obişnuise de o viaţă, profesorul Aurel Ioan Giurgiu. Mi-a fost dascăl şi nu unul oarecare, pentru că el va face parte mereu dintre primii trei mari profesori de la care am avut fericita ocazie de a învăţa foarte mult în timpul studenţiei la Facultatea de Ştiinţe Economice (actualmente FSEGA) a UBB Cluj. Specialitatea şi preocupările Profesorului GIURGIU au vizat finanţele întreprinderii (managementul financiar) sau corporate finance cum îndeobşte se numesc acum. A fost un mare dascăl , ale cărui idei şi cunoştinţe generate de o sete mereu nepotolită de cunoaştere, pur şi simplu ne erau transmise ca un torent. Părea că niciodată nu reuşea să ne spună tot sau cât ar fi dorit, deşi ritmul cursului era extrem de ridicat ( ca şi cel al vorbirii de altfel !). Inteligenţa deosebită, cultura temeinică, setea de cunoaştere, seriozitatea şi rigoarea cu care-şi făcea treaba , şarmul cu care trasmitea şi dialoga, toate acestea l-au făcut unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi profesori universitari şi autori de lucrări de specialitate ai generaţiei mele şi nu numai.”, a scris Emil Culda, expert contabil și fost student al profesorului.

Ioan Aurel Giugiu a absolvit fosta Academie Comercială (actualmente ASE) Bucureşti, apoi a lucrat la Administraţia Financiară a fostei regiuni Cluj (inclusiv ca şef al corpului de control al finanţelor locale), iar din primul an universitar (1962-1963) al noii înfiinţate Facultăţi de Ştiinţe Economice a UBB Cluj, a devenit şi dascăl al acesteia (lector universitar). A fost aproape douzeci de ani şeful catedrei de finanţe al acestei facultăţi. A predat timp de doi ani (1972-1974) studii de specialitate la Facultatea de Drept a Universităţii din Alger.


A contribuit în mod esenţial la înfiinţarea Transylvania Business School în 1992 (Facultatea de Business din 1996) al cărei Decan a fost până în anul 2000. A învăţat mii de studenţi, a condus doctorate şi a publicat peste 10 cărţi şi zeci de articole şi studii de specialitate.

„A fost un mare economist. Am avut privilegiul de a-l cunoaşte îndeaproape. Am avut o legătură permanentă şi bucuria de a conversa îndelung pe diferite teme. A avut momente extrem de grele (tragedia pierderii foarte devreme a unicului fiu) peste care a trebuit să treacă cu multă suferinţă ,pe care a suportat-o cu aceeaşi discreţie şi demnitate. Un OM , un PROFESOR şi o personalitate cum foarte rar am întâlnit. UBB şi Clujul universitar pierd un mare senior al scolii economice. Regret enorm această dureroasă despărţire ! Un gând bun întăritor şi condoleanţe familiei îndoliate! Mulţumim dragă Domnule Profesor!”, a transmis Emil Culda.


Ceremonia funerară şi slujba de înmormântare va avea joi, 28 mai, orele 12:00 la Capela Cimitirului Central, Cluj-Napoca.

Dumnezeu să îl odihnească!


 

abonare newsletter