Educație

Predarea online are propriile reguli: elevii primesc absențe dacă nu participă la cursuri

Regulile impuse pentru predarea online, publicate cu două zile înainte de începerea noului an școlar. Ce impune acest regulament elevilor și părinților?

Predarea online are propriile reguli: elevii primesc absențe dacă nu participă la cursuri Predarea online are propriile reguli: elevii primesc absențe dacă nu participă la cursuri



Ministerul Educației a emis un nou ordin de ministru cu regulile pentru predarea online, și anume Ordinul 5.545/2020, document semnat în 10 septembrie.


Nu doar prezența fizică la școală vine cu reguli stricte pentru o desfășurare a cursurilor în condiții de siguranță. Și predarea online are regulile proprii care se adresează tuturor profesorilor, elevilor și părinților acestora, dar și directorilor de școli, grădinițe și inspectorate școlare.


Ce obligații au participanții la cursurile online

În primul rând, prin participanți se înțelege profesor, elevi, dar și părinții acestora, dacă ei sunt minori:

„Prin participant la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului se înțelege: cadrul didactic, preșcolarul, elevul, părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal al elevului minor sau un membru al familiei în grija/ supravegherea căruia este încredințat elevul minor”, se arată în document.


Astfel, participanților online le revine o listă de obligații, precum:

- răspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicației/ platformei educaționale informatice


- de a utiliza aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale

- de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucrării acestor date.


Pentru prima dată într-un document oficial, Ministerul Educației prevede ca temele date elevilor să fie creative și să nu obosească elevul sau să îi consume prea mult timp.

„În elaborarea sarcinilor de lucru trebuie să se urmărească respectarea particularităților de vârstă ale elevilor în ceea ce privește resursa de timp, nivelul de înțelegere al acestora și gradul de dificultate a itemilor.


Sarcinile de lucru trebuie să fie creative, să nu conducă la pierderea interesului elevilor față de învățare, la oboseală fizică și emoțională, la reducerea timpului destinat unor activități recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentației etc.”, prezintă documentul oficial.

Profesorii pun note fără acordul părinților

Documentul reglementează și acordarea notelor pentru școala online. Spre deosebire de instrucțiunea din primăvară, profesorii pot pune note sau pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul cuiva.

Obligațiile părinților

Părinții trebuie să asigure participarea copiilor la activitățile didactice organizate online, urmărind crearea unui mediu sigur și prietenos pentru elev, promovarea unui comportament pozitiv și aprecierea progresului înregistrat de elev. De asemenea, aceștia trebuie să mențină comunicarea cu profesorul sau învățătorul, să sprijine elevul în primirea și transmiterea sarcinilor de lucru și să transmită profesorului/ învățătorului sau dirigintelui un feedback cu privire la organizarea și desfășurarea activității.

Obligațiile cadrelor didactice, dar și ale unității de învățământ pot fi găsite aici.

CITEȘTE ȘI:

Reguli controversate pentru elevi la început de an școlar

 

CTP suplimentează transportul public odată cu începerea școlii. PROGRAMUL liniilor de autobuz pentru elevi

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter