Educație

„De la student la elev”, proiectul prin care studenții îi motivează pe elevi să nu abandoneze școala

Abandonul școlar a crescut la toate nivelurile de învățământ, din școala primară, până la universitate. Este un fenomen care nu poate fi trecut cu vederea și trebuie găsite soluții pentru a-i ajuta pe elevi să nu își abandoneze studiile.

 

 


„Distanțarea fizică nu ne poate ține departe unii de alții pentru că ne unește apropierea sufletească și scopul comun: EDUCAȚIA!”.

 


Așa își încep cei din comunitatea „De la student la elev” prima lor postare de pe pagina de Instagram. Este vorba despre „o mână” de studenți la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj, a căror scop este să îi motiveze pe elevi să treacă mai ușor prin pandemia care i-a nevoit să experimenteze învățatul din mediul online, cu avantajele și piedicile sale.

Totul a început de la un proiect de Service Learning

„Probabil, aceasta este și una dintre provocările vieții noastre, căci totul a fost simțit la extrem. Pornind de la premisa că trebuie să mergi în viață cu un scop măreț în inimă, întrebarea fundamentală pe care am avut-o în minte încă de la început a fost: De ce ne-am dorit atât de mult să dezvoltăm acest proiect?. În urma dezbaterilor pe care le-am avut la nivel de echipă, ne-am dat seama că fiecare dintre membrii echipei s-a confruntat cu diverse probleme în perioada anilor școlari, iar acest proiect nu face decât să reflecte nevoile și așteptările pe care fiecare dintre noi le-a avut atunci când a venit vorba de școală. Totodată, ne-am dorit să punem bazele unui proiect care ar putea schimba păreri, convingeri, mentalități și mai apoi destine.


Scopul nostru a fost acela de preveni părăsirea timpurie a școlii, dorind să ajutăm un număr de minim 20 de elevi din județul Cluj (atât din mediul rural, cât și din cel urban) în a-și gestiona eficient impedimentele întâlnite în procesul educațional. Cu speranță în suflet și determinare, am reușit să formăm o comunitate de elevi din toată țara, axându-ne în special pe cei din județul Cluj, care puteau fi tentați în orice moment în a-și întrerupe studiile”, explică Lorena Miterici, membru fondator al comunității „De la student la elev”, pentru monitorulcj.ro.

Aceștia au organizat un webinar intitulat „Cum să înveți…cu sens”, alături de doctorandul Carina Matei al Facultății de Psihologie și Științele Educației din Cluj-Napoca, care a răspuns cu entuziasm curiozităților celor 40 de participanți, fiind vorba atât despre elevi de gimnaziu, cât și elevi de liceu, dar și studenți.


Chiar dacă acest proiect a fost unul complicat, cei din comunitate se înclină în fața elevilor care le-au oferit șansa să le cunoască poveștile și îi îndeamnă să viseze lucruri mărețe și să zboare spre înălțimi, luând mereu acea doză de încredere, optimism și speranță cu ei.

Pandemia, un „ghimpe” în procesul de educație

„Situația pandemică în care ne aflăm a spulberat mii de vise, devenind o povară sufletească pentru mulți dintre colegii noștri. Conform organizației Salvați Copiii, cea pe care am urmărit-o constant și de-a lungul campaniei noastre, există un număr semnificativ de copiii care nu au avut posibilitatea de a participa la orele din mediul online. Și mai grav este faptul că acest lucru nu se aplică doar în cazul elevilor, căci 43% dintre cadrele didactice nu au avut resursele necesare pentru a le preda acestora. Din păcate, în fața unor asemenea cazuri, ne simțim încă neputincioși, dar sperăm ca cei mai „mari” decât noi, să nu rămână indiferenți”, a adăugat Lorena Miterici.


În data de 10 martie 2020, Monica Anisie, fostul ministru al Educației și Cercetării a aprobat suspendarea tuturor cursurilor din învățământul preuniversitar până în data de 22 martie 2020, perioadă care ulterior s-a prelungit, iar elevii au intrat în programul de învățământ online. Din cauză că o parte din elevi veneau din mediul rural și nu aveau condițiile necesare să studieze în online, mulți au ajuns să abandoneze studiile.

Potrivit Fundației World Vision România la începutul anului 2021, 237.000 de elevi nu aveau acces la internet și 287.000 de elevi nu aveau echipamente pentru școala online. După decizia de redeschidere a școlilor, peste 80% dintre profesori încă spun că au nevoie de formare în domeniul educației digitale, doi din trei profesori afirmă că este necesar un ghid standardizat pentru educație remedială, iar aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au răspuns unui sondaj al Fundației World Vision România consideră că elevii lor au pierdut din materie în pandemie.

România, fruntașă la abandonul școlar

Conform Eurostat, România se află printe locurile fruntașe la abandonul școlar (15,6%) alături de Malta (16,7%), Spania (16%), Italia (13,1%) și Bulgaria (12,8%).

Dintre factori principali favorizatori ai abandonului, amintim:

- Dificultăţile materiale ale familiei, mai ales în cazul familiilor numeroase, lipsite de resurse, care au probleme în a asigura îmbrăcămintea adecvată tuturor copiilor şi resimt uneori nevoia de forţă de muncă (fie pe câmp, fie în gospodărie).

- Dezorganizarea familiei atrage după sine dificultăţi materiale cum ar fi divorţul, alcoolismul, violenţa în familie sunt semne ce preced adesea decizia de abandon.

Material realizat de Paula COPACIU

Ultimele Stiri
abonare newsletter