Educație

UBB și alte 8 universități cer ca accesul la cursuri să se facă pe baza Certificatului Verde

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și alte opt instituții de învățământ superior din România cer autorităților ca accesul în universitate să se facă pe bază de Certificat Verde. Totodată, universitățile vor un cadrul legal ca predarea online și hibridă să fie posibilă după încheierea pandemiei de Covid-19.

 

 


Consorțiul Universitaria, format din Universitatea Babeș-Bolyai și alte opt universități din țară, cere autorităților ca accesul în universitate să se facă pe baza certificatului verde, dar și un cadru legislativ pentru învățământul online și hibrid după ce pandemia se va termina, scrie edupedu.ro. Cererile au fost formulate la o întâlnire ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. 

 


„Este imperativă reglementarea în regim de urgență, prin acte normative la nivel național (ordin de ministru sau lege), a accesului în universități pe bază de Certificat verde, demers susținut cu fermitate de reprezentanții conducerilor universităților și ai studenților” conform Consorțiului Universitaria.

Totodată, reprezentanții celor mai mari universități din România au evidențiat necesitatea vaccinării împotriva Covid-19 a profesorilor, studenților și alți angajați din cadrul universităților. 


Reglementare pentru universitatea „online și hibridă”, după pandemie

Consorțiul Universitaria susține că universitățile au nevoie de un cadru legal prin care să se poată preda în sistem onine sau hibrid și după încheierea pandemiei de Covid-19:

„Având în vedere experiența acumulată în ultimii doi ani universitari, bazată pe desfășurarea preponderent online a activităților în contextul situației pandemice prelungite, participanții la întâlnire solicită Ministerului Educației crearea cadrului legislativ prin care universitățile să poată decide, pentru anumite domenii de studii și activități didactice, organizarea procesului educațional în regim online/hibrid și după încheierea pandemiei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, în baza unor standarde elaborate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Este incontestabilă schimbarea paradigmei educaționale și faptul că ea constituie o provocare majoră la adresa cadrului regulamentar universitar, care trebuie să o susțină”, potrivit Consorțiului. 


Din Consorțiul Universitaria fac parte: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Ce mai cer universitățile?

Potrivit sursei citate, Consorțiul Universitar (în care se află și UBB - Universitatea Babeș-Bolyai) mai cere următoarele lucruri: 


„- Adoptarea reglementărilor (la nivel național și la cel al universităților) care să susțină creșterea nivelului de digitalizare a activităților didactice, cum ar fi: implementarea pedagogiilor inovative bazate pe tehnologii moderne precum inteligența artificială și bazele de cunoștințe automatizate; utilizarea metodelor de testare de tip open-book, bazate pe inteligența artificială, cu detectarea automată a cazurilor de fraudă; realizarea de conținut educațional digital folosind sisteme de grafică 3D.

-Implementarea unor carduri electronice pentru identificarea și legitimarea studenților, ca suport în cazul mobilităților naționale și internaționale; platforma din care este generat cardul să fie recunoscută la nivel european, în vederea accesului la dosarul academic.

- Referitor la finanțarea cercetării universitare acordată în baza Ordinului nr. 3747/2021, solicităm extinderea categoriilor de cheltuieli eligibile, care să permită dezvoltarea infrastructurii de cercetare, precum și permanentizarea finanțării și asigurarea unei predictibilități pentru următorii ani.

- Solicităm Ministerului Educației creșterea cuantumului burselor doctorale și postdoctorale, pentru atragerea și motivarea tinerilor cercetători. De asemenea, pentru întărirea sinergiilor în cadrul Consorțiului, propunem înființarea unui fond special destinat granturilor postdoctorale prin schimburi la nivelul universităților componente sau partenere.

- Solicităm Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării suplimentarea sumelor disponibile în cadrul tuturor competițiilor de proiecte finanțate din bugetul național și asigurarea unei predictibilități în privința desfășurării competițiilor.

- Creșterea subvenției cămine-cantine și a pragului minim al bursei sociale (concomitent cu creșterea bugetului per total pentru a nu se micșora numărul de burse acordate).”

CITEȘTE ȘI:

Studenții de la UBB care învață la distanță vor primi burse în acest an universitar. Care este condiția pentru a beneficia de bursă?

 

Studenții UBB au obținut rezultate remarcabile la competițiile europene pentru inovare

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter