Educație
Începe cazarea studenţilor în căminele UBB. Tot ce trebuie să ştii despre cazarea din căminele din Cluj
Studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea începe de joi, 24 martie, să se cazeze în căminele puse la dispoziție de universitate.
Începe cazarea studenţilor în căminele UBB. Tot ce trebuie să ştii despre cazarea din căminele din Cluj
Potrivit Consiliul Studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai (CSUBB), listele cu beneficiarii de loc din căminele studențești ales UBB se vor găsi pe site-ul facultăților și pe paginile de Consiliul Studenților ale respectivelor facultăți.
După publicarea listelor, studenții se vor putea caza începând de joi, 24 martie, până duminică, 27 martie, în intervalul orar 07:00 - 15:00.
În ziua în care se vor caza, beneficiarii vor avea nevoie de următoarele acte:
- copie după actul de identitate sau pașaport
- poză tip dimensiune 3/4
- contractul de comodare care se primește de la cămin
- achitarea regiei de cazare pentru jumătatea lunii martie și luna aprilie
Reprezentanții Consiliului Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (CSUBB) le recomandă studenților să utilizeze masca de protecție în incinta căminelor, iar accesul vizitatorilor este permis doar până la ora 23:00.
Totodată, accesul cu mașini în perimetrul căminelor studențești se face doar după ce studentul s-a cazat la cămin și prezintă legitimația de cămin la intrarea în campus.
Accesul în campusuri:
- Campus Hașdeu: strada Păstorului nr. 11 (pe lângă parkingul din Hașdeu)
- Campus Economica: Strada Teodor Mihali 59
- Campus teologic: Str. Bisericii Sf. Toma nr. 2
- Sport XXI: Strada Pandurilor nr. 7
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a dispus la mijlocul lunii martie 2020 eliberarea căminelor studențești, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Potrivit deciziei comunicate de conducerea UBB, studenții trebuie să elibereze camerele sau, dacă optează pentru rămânerea în cămine, au obligația să trimită o solicitare prin care să comunice motivul pentru care nu pot pleca.
Astfel, reprezentații Consiliului Studentilor din Universitatea Babes-Bolyai (CSUBB) le-au recomandat studenților părăsesc căminele să elibereze camerele de toate bunurile personale, iar cei care au plecat deja din cămine sunt sfătuiți să nu revină după lucrurile lăsate în camere, pentru a evita o eventuală răspânire a virusului. Ei au fost asigurați că lucrurile lor vor fi păstrate în siguranță până la momentul în care pot reveni în cămine.
Studenții de la UBB, nevoiți să se întoarcă fizic până la sfârșitul lunii martie
Studenții Universității Babeș-Bolyai sunt nevoiți să se întoarcă fizic la facultate în Cluj, până la finalul lunii martie. Decizia de revenire în sistem clasic a fost aprobată de către Senatul universității în data de 14 martie 2022.
În ciuda demersurilor luate de studenții reprezentanți din Senatul UBB pentru continuarea semestrului II în aceleași condiții în care a început, cursurile se vor desfășura față în față.
În sinteză, UBB a decis revenirea completă la cursurile cu prezență fizică după o perioadă de tranziție care se va încheia la finalul lunii martie, cu posibilitatea excepțională de prelungire până în data de 4 aprilie 2022, la solicitarea specifică a facultăților, anunță conducerea universității.
„La anunțul autorităților că din 9 martie este necesară revenirea la formatul clasic, noi am militat prin diverse mecanisme pentru o variantă de tranziție rațională, și anume continuarea formatului existent. Dacă acest sistem a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II. Asta pentru a nu bulversa organizarea semestrului și viața comunității academice și pentru a nu favoriza abandonul școlar. Evident, examenele finale de semestru trebuie organizate în regim clasic (ca etapă standard de revenire), iar anul universitar 2022-2023 implementat în formatul clasic acreditat, îmbogățit cu variante online (după adaptări legislative). Autoritățile au aprobat doar o perioadă scurtă de tranziție, cu constrângeri de recuperare.
Noi credem în continuare că variantă propusă inițial de UBB ar fi fost cea mai bună, fiecare urmând apoi să și-o adapteze la mijlocul semestrului II prin prisma autonomiei universitare (de la clasic, prin hibrid, până la online). Nu poți trata o universitate cu zeci de mii de studenți, venind din toate colțurile țării (nu mai vorbesc de cei din străinătate) într-un oraș scump, cu un profil complex (și la noi specializările tehnice/științe/vocaționale sunt deja în regim clasic sau hibrid, dar multe specializări socio-umane, cu numeroși studenți, sunt în regim online), ca una care are doar câteva mii, majoritatea din propriul județ, cu resurse de spațiu care adesea exced nevoile studenților pe care îi au și cu specializări dominant vocaționale care au început deja de luni bune varianta clasică. Suntem în scop pe aceeași linie cu autoritățile – campusurile trebuie să reprindă viață -, dar vedem calea diferit. Ca instituție academică ne putem însă exercita autonomia doar în condițiile reglementărilor existente, astfel că decizia noastră trebuie înțeleasă în acest context.” a afirmat în urmă cu o săptămână rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
CITEȘTE ȘI: