Educație
Ghidul profesorului care dă meditații: Cei care încasează bani, obligați să aibă casă de marcat
Ghidul profesorului care dă meditații a fost publicat de ANAF. Cadrele didactice care oferă ore în particular sunt obligate să aibă casă de marcat dacă încasează bani în numerar sau cu cardul de la elevi.
Ghidul profesorului care dă meditații a fost publicat de ANAF / foto: depositphotos.com
Documentul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular copiilor explică ce trebuie să facă profesorii dacă iau bani de la aceștia pentru ore în particular, scrie edupedu.ro.
Între obligațiile profesorilor se numără declararea veniturilor, depunerea formularelor prevăzute de lege în termenul stabili și deținerea unei case de marcat.
Autorizația de la Registrul Comerțului, necesară
În primul rând, profesorii care acordă meditații trebuie să se autorizeze la Registrul Comerțului, iar după ce au primit autorizația sunt obligați de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai, conform sursei citate.
„În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, se arată în ghid.
De asemenea, meditațiile pe care le acordă profesorii din învățământul școlar, preuniversitar și universitar sunt operațiuni care sunt scutite de taxa pe valoare adăugată.
În declarația pe care profesorii trebuie să o depună există două opțiuni pentru determinarea venitului net anual: pe baza normelor de venit sau în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Ghidul a publicat și un exemplu pentru calculul normei de venit care poate fi consultat AICI.
Profesorii clujeni, somați de ANAF să plătească impozit
Profesorii clujeni care dau meditații vor fi înștiințați de Administrația Națională a Finanțelor să-și declare veniturile și să plătească impozite.
Administrația Națională a Finanțelor a anunțat un proiect-pilot în județele Cluj și Sibiu, prin care urmărește „să crească gradul de informare și să stimuleze conformarea fiscală voluntară a cadrelor didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații”.
Potrivit ANAF, proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ” urmărește „identificarea unor instrumente de lucru în zona conformării voluntare în cazul cadrelor didactice și a altor persoane care prestează servicii de meditații, care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare, în vederea replicării pe o scară mai largă, pe un termen mediu și lung”.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: