Externe

Copac cât 25 de etaje, bătrân de 600 de ani, descoperit în Brazilia. Acesta cântărește 400.000 de tone

După trei ani de planificare, cinci expediţii şi o călătorie de două săptămâni prin junglă, o echipă de 19 oameni de ştiinţă a ajuns la cel mai mare copac descoperit vreodată în pădurea tropicală amazoniană.

După trei ani de planificare, cinci expediţii şi o călătorie de două săptămâni prin junglă, o echipă de 19 oameni de ştiinţă a ajuns la cel mai mare copac descoperit vreodată în pădurea tropicală amazoniană/ Foto: ndtv.com După trei ani de planificare, cinci expediţii şi o călătorie de două săptămâni prin junglă, o echipă de 19 oameni de ştiinţă a ajuns la cel mai mare copac descoperit vreodată în pădurea tropicală amazoniană/ Foto: ndtv.com

 

 


După trei ani de planificare, cinci expediţii şi o călătorie de două săptămâni prin junglă, o echipă de 19 oameni de ştiinţă a ajuns la cel mai mare copac descoperit vreodată în pădurea tropicală amazoniană, un specimen impunător de mărimea unei clădiri de 25 de etaje.

 


Arborele uriaş, al cărui vârf trece dincolo de coronament, aflat în rezervaţia naturală a râului Iratapuru din nordul Braziliei, este un dinizia excelsa de 88,5 metri înălţime şi 9,9 metri în diametru.

Cercetătorii l-au reperat pentru prima dată pe imagini din satelit în 2019, iar o echipă de cercetători, ecologişti şi ghizi locali au încercat să ajungă la el în acelaşi an.


Dar după zece zile de mers pe un teren dificil, epuizaţi, cu puţine provizii şi cu un membru al echipei care s-a îmbolnăvit, au fost nevoiţi să se întoarcă.

Alte trei expediţii în regiunea îndepărtată a Văii Jari, la graniţa dintre statele Amapa şi Para, au dus la descoperirea altor câtorva arbori giganţi, inclusiv a celui mai mare arbore de nuci brazilian înregistrat vreodată în Amazon, cu o înălţime de 66 de metri.


Dar uriaşul dinizia excelsa a rămas de neatins până la expediţia din 12-25 septembrie, în timpul căreia cercetătorii au parcurs 250 de kilometri cu barca şi peste 20 kilometri pe jos prin jungla muntoasă pentru a ajunge la el.

Vârsta arborelui ar putea fi de 600 de ani

Grupul a prelevat eşantioane care vor fi analizate pentru a afla cât de bătrân este copacul şi cât de mult carbon stochează.


Copacii uriaşi din această zonă cântăresc până la 400.000 de tone, din care aproximativ jumătate reprezintă carbon absorbit din atmosferă, a declarat inginerul silvic Diego Armando Silva de la Universitatea Federală din Amapa. Acesta a estimat vârsta arborelui la 400 - 600 de ani. În ciuda faptului că se află în zone îndepărtate, aceşti giganţi sunt ameninţaţi.

Lemnul de dinizia excelsa este apreciat de tăietorii de lemne, iar rezervaţia este invadată de căutători de aur ilegali, explică Jakeline Pereira, de la ONG-ul Imazon, care a luat parte la expediţie.

În ultimii trei ani, defrişările anuale medii din Amazonia braziliană au crescut cu 75% faţă de deceniul precedent.

 

CITEȘTE ȘI:

Fenomen rar accelerat de caniculă: o plantă din America Centrală a înflorit la Cluj! A produs o tulpină de 4,4 metri înălțime. FOTO

abonare newsletter