Externe

Peste 20.000 de morți în urma cutremurului devastator din Turcia. 70.347 de persoane, grav rănite

Numărul persoanelor găsite decedate în urma catastrofei din Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Peste 20.000 de persoane au murit, potrivit unor bilanţuri oficiale publicate joi seara.

/ Foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania - Facebook / Foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania - Facebook

 

 


Peste 20.000 de persoane au murit în cutremurul violent care a zguduit luni sudul Turciei şi Siria, potrivit unor bilanţuri oficiale publicate joi seara, relatează AFP.

 


Potrivit Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia, 17.134 de trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub dărâmături în această etapă, iar 3.162 în Siria, conform cifrelor oficiale, ceea ce creşte numărul total al deceselor la 20.296. În Turcia au fost rănite 70.347 de persoane, precizează AFAD.

Un corespondent AFP a semnalat şase camioane, încărcate în special cu materiale pentru corturi şi produse de întreţinere, care intrau pe teritoriul sirian din Turcia prin punctul de frontieră Bab al-Hawa.


CITEȘTE ȘI:
Voluntari clujeni, în misiunea de salvare din Turcia. O nouă echipă de intervenții pleacă în țara devastată de cutremur
Un pompier clujean merge în Turcia, în ajutorul victimelor cutremurului. E însoțit de câinele său, Max

Potrivit lui Mazen Allouch, un oficial al postului de frontieră, acesta este un ajutor care era aşteptat înainte de cutremurul cu magnitudinea 7,8 grade, urmat de peste o sută de cutremure care au devastat Siria şi Turcia. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a declarat într-un comunicat că acest convoi, format din şase camioane care transportă pături, saltele, corturi, echipamente de ajutor şi lămpi solare ar urma să acopere nevoile a cel puţin 5.000 de persoane.

Miercuri, un oficial ONU a avertizat că stocul ONU în nord-vestul Siriei ar putea hrăni cel mult 100.000 de oameni timp de o săptămână.


„Douăzeci şi trei de milioane de oameni sunt potenţial expuşi, dintre care aproximativ cinci milioane sunt vulnerabili”, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care se teme de o criză majoră de sănătate care ar putea provoca daune şi mai mari decât cutremurul.

Organizaţiile umanitare sunt preocupate în special de răspândirea epidemiei de holera, care a reapărut în Siria.


Salvatorii români au scos de sub dărâmături o femeie 

Echipa RO-USAR deplasată în Turcia a sprijinit, vineri dimineaţa, autorităţile locale pentru scoaterea de sub dărâmături a unei femei, care a fost predată ulterior echipajelor medicale.

„Timp de câteva ore, operaţiunile de salvare au fost continuate de structurile naţionale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 4,00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autorităţile locale pentru extragerea unui supravieţuitor (o femeie în vârstă de 55 - 60 ani, conştientă, cooperantă). Persoana a fost predată echipajelor medicale”, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La ultima misiune alocată, echipa RO-USAR identificase, joi seara, prin căutare tehnică (senzori acustici), posibila prezenţă a unor supravieţuitori. Din spusele localnicilor, clădirea prăbuşită avea 9 etaje, precizează IGSU. Conform sursei citate, la solicitarea expresă a autorităţilor turce, misiunile modului de căutare-salvare RO-USAR au continuat joi noaptea inclusiv în afara sectorului repartizat echipei.

CITEȘTE ȘI:

România va ajuta Siria, după cutremur, cu saltele, pături, îmbrăcăminte și alimente

Sportul din Turcia, în doliu după cutremurele care au devastat țara: „Acum nu este momentul pentru fotbal”

Ultimele Stiri
abonare newsletter