Externe

Bulgaria estimează că ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna acestui an

Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna acestui an, potrivit președintelui Rumen Radev, care a susținut că eforturile depuse de țara sa în acest sens continuă. Și autoritățile române susțin că țara noastră îşi menţine obiectivul privind aderarea la Schengen.

Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna lui 2023/ Foto: pixabay.com Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna lui 2023/ Foto: pixabay.com

 

 


România și Bulgaria au ratat, în decembrie 2022, aderarea la spațiul Schengen.

 


Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.

De la Bruxelles, președintele bulgar a transmis un mesaj optimist privind intrarea Bulgariei în zona Schengen. 


Dacă guvernul de la Sofia își va continua eforturile pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Bulgaria estimează că ar putea intra în spațiul Schengen în octombrie 2023. 

„Bulgaria primeşte din ce în ce mai mult sprijin pentru aderarea sa la Schengen. Am primit deja chiar şi o perioadă specifică în care o putem realiza. Din punctul meu de vedere, în octombrie – dacă vom implementa toţi paşii importanţi, iar legislaţia este foarte importantă – Bulgaria va putea adera la spaţiul Schengen”, a declarat şeful statului bulgar Rumen Radev, care se află la Bruxelles pentru summitul UE, citat de Dnevnik, informează g4media.ro


La începutul lunii martie, ministrul de interne, Ivan Demerdjiev, a anunţat că a avut loc o schimbare în poziţia Austriei, iar Comisia Europeană şi Ţările de Jos au convenit asupra unor măsuri pentru a răspunde solicitării olandeze de a obţine o nouă evaluare din partea Bruxelles-ului a luptei împotriva corupţiei şi respectării statului de drept în Bulgaria, potrivit sursei citate. 

După ce Austria și Olanda s-au împotrivit intrării româniei și Bulgariei în spațiul Schengen, cancelarul austriac Karl Nehammer a insistat ca UE să plătească pentru un gard de-a lungul graniţei cu Turcia pentru a opri traficul de persoane. Comisia Europeană a respins însă iniţiativa și a propus, recent, finanțarea unui proiect pilot pentru îmbunătăţirea echipamentelor tehnice de la frontieră, inclusiv instalarea de camere şi sisteme aeriene de supraveghere pentru a urmări şi opri imigranţii ilegali.


România își menține obiectivul de aderare la Schengen în 2023

Autoritățile române susțin că țara noastră își menține obiectivul de intrare în spațiul Schengen. 

La finalul lui ianuarie 2023, cancelarul Karl Nehammer anunța că Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen, atât timp cât acesta nu funcționează.

„O dezbatere pe acest subiect a avut deja loc şi, în cadrul acestei dezbateri, în intervenţia pe care eu am avut-o, am solicitat finalizarea procesului de extindere a Spaţiului Schengen prin aderarea României la Spaţiul Schengen în acest an, în anul 2023”, declara ministrul de Interne Lucian Bode în urma participării la Consiliul Uniunii Europene Justiţie şi Afaceri Interne, în martie 2023.

Referitor la eforturile politice şi diplomatice făcute în acest an de România în vederea atingerii obiectivului aderării la Schengen, Bode a amintit că la începutul lunii februarie a avut loc o întâlnire cu caracter tehnic între experţii Ministerului Afacerilor Interne român şi cei ai Ministerului Federal de Interne austriac. 

Potrivit raportului prezentat de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Jonansson, în primele luni ale anului 2023, valorile migraţiei pe ruta Balcanilor de Vest au scăzut cu 44% comparativ cu finalul anului trecut.

De ce rămas România în afara spațiului Schengen

În 9 martie 2023 a avut loc prima reuniune oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie 2022 când România şi Bulgaria au înregistrat un eşec, în Schengen fiind acceptată doar Croaţia. În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitatea necesară. 

Opoziţia a venit din partea Austriei şi a Olandei, aceasta din urmă precizând că Bulgaria nu este deocamdată pregătită pentru a intra în Schengen.

În ceea ce priveşte Austria, ea a susţinut că nu poate fi de acord cu extinderea spaţiului Schengen atât timp cât acesta nu este funcţional. 

Viena şi-a justificat poziţia prin faptul că în Austria au ajuns peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil, dintre care circa 75.000 nu fuseseră încă înregistraţi. Potrivit autorităților austriece mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria.  

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ULTIMA ORĂ  România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

Lucian Bode susține că România îşi menţine obiectivul de aderare la Spațiul Schengen în 2023. Poziția Austriei a rămas neschimbată

Game over pentru România? Cancelarul Karl Nehammer anunță că Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen. „Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”

Consiliul JAI se reunește joi. Aderarea României la spațiul Schengen nu e pe agendă

abonare newsletter