Externe

Franța vrea să le interzică prin lege părinților să posteze poze cu copiii fără permisiunea acestora

Franța intenționează să ia măsuri împotriva fenomenului de „sharenting” și să le interzică părinților să posteze fotografii cu copiii fără acordul acestora.

Părinților li s-ar putea interzice prin lege să posteze pe rețelele de socializare poze cu copiii lor, fără permisiunea acestora. FOTO: Depositphotos.com Părinților li s-ar putea interzice prin lege să posteze pe rețelele de socializare poze cu copiii lor, fără permisiunea acestora. FOTO: Depositphotos.com

 

 


​​Mulți părinți distribuie masiv imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare. Franța este prima țară din lume care intenționează să ia atitudine prin lege împotriva acestei practici, scrie Deutsche Welle, citat de Hotnews. Comportamentul adulților în mediul online nu numai că încalcă dreptul la propria imagine, ci îi expune pe copii și anumitor riscuri.  

 


Fostul comisar pentru protecția copilului din Anglia, Anne Longfield, avertiza într-un raport din 2018 că, în cazul fiecărui copil, circulă pe Internet, în medie, 1.300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani. Fenomenul poartă chiar și un nume: „Sharenting”.

Frecvent, în fotografii nu apare doar chipul copilului, ci și spațiul personal: camera, casa, grădina. Din textele care însoțesc fotografia reies alte informații, cum ar fi numele copilului și/sau data nașterii. „Există întotdeauna și riscul ca asemenea informații și fotografii să ajungă pe mâinile cui nu trebuie, cum ar fi în cercurile de pedofili“, arată Sophie Pohle de la organizația „Kinderhilfswerk“ din Berlin.


Sharenting-ul va fi interzis prin lege

Pentru a împiedica răspândirea excesivă a imaginilor care lezează demnitatea persoanei, Franța vrea să adopte o măsură unică la nivel mondial: părinților li s-ar putea interzice prin lege să posteze pe rețelele de socializare poze cu copiii lor, fără permisiunea acestora. În eventualitatea unor dezacorduri între părinți privind expunerea minorilor în spațiul online se pot lua măsuri legale. Iar în cazuri extreme, părinții și-ar putea pierde drepturile asupra imaginilor în care apar copiii lor.

Noul proiect de lege acordă o atenție deosebită „exploatării imaginilor cu copii pe platformele online“. Veniturile realizate din folosirea imaginilor cu copii în scop comercial vor trebui depuse într-un cont de care vor dispune copiii începând de la vârsta de 16 ani. În plus, viitoarea lege stipulează „dreptul la uitare“, conform căruia, ulterior, copiii pot elimina din rețea fotografiile și înregistrările video.


Proiectul legislativ din Franța este unic în lume. Informarea este cel mai bun mijloc de a proteja copiii de consecințele nedorite ale fenomenului numit Sharenting. În grădinițe, școli, pe platformele de socializare și în rândul părinților. „În primul rând, familiile trebuie să-și dezvolte o gândire comună privind folosirea fotografiilor lor cu respect și responsabilitate„ adaugă Pohle.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Copiii nimănui. Peste 21.000 de minori români au ambii părinți plecați în străinătate. Aproape 80% dintre părinți nu își permit să-și reîntregească familia

abonare newsletter