Externe

Ceață toxică în capitala Indiei. Administrația din New Delhi va declanșa o ploaie artificială pentru a lupta împotriva smogului periculos

New Delhi este cea mai poluată capitală din lume, iar ceața toxică, compusă din praf și fum, a acoperit de o săptămână capitala Indiei. Administraația orașului vrea să declanșeze o ploaie artificială pentru a crește calitatea aerului.

Smog periculos în capitala Indiei. Autoritățile vor să declanșeze o ploaie artificială/Foto: pexels.com Smog periculos în capitala Indiei. Autoritățile vor să declanșeze o ploaie artificială/Foto: pexels.com

 

 


De săptămâna trecută, New Delhi se confruntă cu o poluare severă, iar în consecință toate școlile au fost închise. De asemenea, au fost oprite activităţile din sectorul construcţiilor şi impuse restricţii în privinţa folosirii vehiculelor.

 


În funcţie de aprobările legale şi de condiţiile meteorologice, Ministerul local al Mediului a precizat că autorităţile municipale vor încerca să inducă o ploaie artificială în jurul datei de 20 noiembrie.

New Delhi, printre cele mai „periculoase” capitale din cauza poluării

Calitatea aerului se deteriorează în fiecare an în India înainte de venirea iernii, când aerul rece reţine particulele poluante provenite din surse precum vehiculele, industriile, praful din construcţii şi arderea deşeurilor agricole.


„Există posibilitatea ca, dacă actualele condiţii meteorologice persistă, în această săptămână sau până la un moment dat în viitor situaţia poluării să rămână aceeaşi", a declarat Gopal Rai, ministrul Mediului din New Delhi.

El a mai spus că o propunere redactată de experţi pentru a declanşa o ploaie artificială va fi prezentată în faţa Curţii Supreme în cursul zilei de vineri.


„Cred că, având în vedere condiţiile actuale şi dacă primim sprijin din partea tuturor, vom putea să realizăm cel puţin primul test-pilot”, a declarat Gopal Rai.

China, Indonezia şi Malaezia au declanşat deja în trecut ploi artificiale.


Departamentul de Mediu din New Delhi a anunţat că intenţionează să însămânţeze norii, o tehnică ce foloseşte substanţe precum iodura de argint pentru a induce precipitaţii.

Indexul calităţii aerului din acest oraş indian a depăşit pragul de 320 miercuri dimineaţă, un nivel considerat „periculos” de asociaţia elveţiană IQAir, după care a scăzut ulterior la 294.

Guvernul local a emis în cursul zilei de miercuri o notificare privind închiderea tuturor şcolilor de stat şi private începând de joi şi până pe 18 noiembrie, cu ocazia unei vacanţe de iarnă, care era programată iniţial pentru luna ianuarie.

Pe măsură ce calitatea aerului s-a înrăutăţit în ultima săptămână, Curtea Supremă din India a ordonat marţi statelor din jurul metropolei New Delhi să împiedice fermierii să ardă deşeurile provenite din recoltele agricole.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un pod construit în 1880 s-a prăbușit în India. Peste 130 de persoane au murit. VIDEO

abonare newsletter