Externe

Republica Moldova ar putea adera la UE fără Transnistria, pentru a evita interferențele Moscovei. „Ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto”

Moldova ar putea intra în Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană, controlată de Moscova.

Scenarii de aderare a Moldovei la UE/Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu Facebook.com Scenarii de aderare a Moldovei la UE/Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu Facebook.com

 

 


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speră la o integrare a Republicii Moldova în UE împreună cu Transnistria, dar nu exclude și „integrarea în doi pași”. Potrivit acesteia, într-o primă etapă, Moldova ar putea adera la comunitatea europeană fără regiunea din stânga Nistrului, pentru a evita implicarea Rusiei în procesul de integrare. 

 

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a recomandat recent începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei.


Aderarea Moldovei la UE „în doi pași”

Potrivit Maiei Sandu, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană doar după rezolvarea conflictului transnistrean reprezintă un impediment ce trebuie evitat, pentru că astfel Kremlinul și-ar putea manifesta dreptul de veto.

„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (…). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care Republica Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat, luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova.


Încă din primăvara acestui an, Maia Sandu anunța că Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană, iar acest lucru s-a putea întâmpla până în 2030.

„Primul pas – malul drept și după aceea – malul stâng. În momentul în care oamenii de pe malul stâng vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localităților noastre, vor dori și ei să meargă pe aceeași cale. Ei cred că și astăzi își doresc, doar că este Federația Rusă care își dorește din răsputeri să mențină aceeași situație”, a explicat Maia Sandu.


Astfel, Sandu a susținut că integrarea Moldovei în comunitatea europeană nu trebuie să fie blocată de situația conflictului transnistrean.

„Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a adăugat Maia Sandu. 


Regiunea separatistă Transnistria, controlată de Federația Rusă, cu capitala la Tiraspol, are circa 400.000 de locuitori și și-a declarat independența în 1992, însă nu a fost niciodată recunoscută de alte state ONU.

În Mai 2023, Moldova își anunța retreagerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI), patronată de Federația Rusă, în condițiile în care apartentența la această organizație nu i-a adus Moldovei soluționarea conflictului transnistrean, iar trupele ruse continuă să staționeze ilegal în regiune. 

Decizia finală privind începerea negocierilor cu Republica Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

Mare miting pro-european la Chișinău. Maia Sandu: „Proiectul nostru este să fim în UE până în 2030”. Roberta Metsola: „Moldova este Europa!”

Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente, coordonate de Rusia. „Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”

Ultimele Stiri
abonare newsletter