Externe
Războiul nu oprește educația. Se construiesc școli sub pământ în Ucraina, unde copiii să fie protejați de atacuri
Autoritățile din regiunea Harkov din Ucraina au început să construiască școli subterane în care copiii vor putea să învețe în siguranță și să fie feriți de atacurile rușilor.
Școala subterană în construcție în Ucraina / Foto: Twitter - Jürgen Nauditt
În faţa ameninţării constante a atacurilor aeriene ruseşti, oficialii din regiunea Harkov din estul Ucrainei au început să construiască şcoli subterane puternic fortificate, care le vor permite copiilor să se întoarcă în siguranţă la cursuri fizice, în contextul în care invazia Moscovei continuă, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.
Şcolile din această regiune cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, situată la doar circa 30 de km de graniţa cu Rusia, au fost forţate să predea online după invazia Rusiei din februarie 2022. Regiunea Harkov este frecvent vizată de rachete, drone şi artilerie ruseşti, guvernatorul raportând joi că aşezări din trei districte diferite au fost lovite în ultimele 24 de ore.
Două şcoli, fiecare cu o capacitate de până la 500 de persoane, sunt în prezent în construcţie şi vor putea rezista loviturilor directe, a declarat arhitectul regional şef Anton Korotkovskih. „Aceste structuri vor fi echipate cu tot ceea ce este necesar pentru procesul de învăţare”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu.
Spaţiile vor fi echipate cu sisteme de ventilaţie, instalaţii sanitare şi de încălzire complet funcţionale, a declarat Serghei Petrulianis, a cărui firmă de construcţii ridică una dintre şcoli. „Asta înseamnă că oamenii vor putea rămâne aici mai mult de o zi”, a spus el.
817 unităţi educaţionale din regiunea Harkov au fost deteriorate sau distruse în timpul invaziei Rusiei. Ucrainenii se pregătesc acum pentru o nouă iarnă cu posibile atacuri aeriene ruseşti care vizează infrastructura critică şi care anul trecut au provocat întreruperi de curent pe scară largă în întreaga ţară.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: