Externe

Ce a obținut Putin în urma vizitei în Coreea de Nord. Clauză alarmantă! VIDEO

Prima vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord în aproape un sfert de secol a fost intens analizată în întreaga lume. Rusia știa că Occidentul o urmărește, iar optica nu a fost subtilă.

Vladimir Putin a efectuat prima sa vizită în Coreea de Nord în ultimii aproape 25 de ani. Foto: Creepy.org Vladimir Putin a efectuat prima sa vizită în Coreea de Nord în ultimii aproape 25 de ani. Foto: Creepy.org

 

 


Putin a fost lăsat pe dinafară de la multe întâlniri globale în ultima vreme și riscă să fie arestat în mare parte a lumii datorită unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru războiul din Ucraina.

 


Dar miercuri, președintele rus, din ce în ce mai izolat, a fost întâmpinat cu entuziasm la Phenian . Copiii au fluturat steaguri rusești în timp ce imaginea gigantică a lui Putin împodobea o latură a pieței Kim Il Sung. Toate acestea sunt un semnal că nu numai că Putin nu este izolat, dar conducerea sa este încă apreciată în unele părți ale globului, reiese din analiza CNN.

Putin obține o clauză militară alarmantă în urma vizitei în Coreea de Nord  

Și aici, spre deosebire de China, nimeni nu-l poate acuza că este partenerul junior.


Nici retorica celor doi lideri, nici așa-numitul „pact de parteneriat strategic cuprinzător" pe care l-au semnat, nu au lăsat vreo îndoială că obiectivul principal a fost acela de a se uni împotriva a ceea ce Putin a descris drept „politica imperialistă a Statelor Unite și a sateliților săi".

Pactul conține o clauză similară cu articolul V al NATO, care prevede, potrivit lui Putin, „acordarea de asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile la acest acord".


Potrivit textului pactului, care a fost publicat joi de presa de stat nord-coreeană, articolul 4 prevede că, în cazul în care una dintre țări „intră în stare de război din cauza unei agresiuni armate", cealaltă „va oferi imediat asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele de care dispune".

Putin a continuat acuzând Occidentul că și-a încălcat „responsabilitățile internaționale" prin livrarea de F-16 și alte arme către Ucraina, adăugând că, prin urmare, Rusia „nu exclude dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu RPDC în conformitate cu documentul semnat astăzi".


CITEȘTE ȘI:
Trump „rezolvă” ajutoarele pentru Ucraina! Amenință că le va opri dacă va câștiga alegerile

Cu alte cuvinte, cele două își promit ajutor militar reciproc într-un moment de escaladare a confruntărilor cu vecinii lor și cu Occidentul. Iar acest lucru ridică întrebări majore.

Dacă acesta este un pact de apărare colectivă, se extinde acum descurajarea nucleară a Rusiei la cea a Coreei de Nord și viceversa? Va include această „cooperare tehnico-militară" organizarea de exerciții militare comune și stabilirea de forțe comune pentru a-și proteja frontierele? Cine altcineva s-ar putea alătura acestui pact în viitor?

„Într-un anumit sens, acest lucru este o expunere a ceea ce au construit deja în ultimele luni și ani", a declarat Jo Bee-yun, cercetător asociat la Korea Institute for Defense Analyses. „Dar cu siguranță aș spune că această clauză este foarte alarmantă".

„Pentru că este în stadiul inițial, în funcție de cum se derulează lucrurile, în locul lor, ar interpreta clauza în funcție de nevoile lor."

Amenințare nucleară ruso-nord-coreeană? Clauza alarmantă din acordul semnat de Putin la Phenian

Și mai există și îngrijorarea mai apropiată potrivit căreia „cooperarea tehnico-militară" ar putea însemna mai multe obuze și rachete care să ajungă din fabricile nord-coreene pe frontul din Ucraina.

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat că acest lucru se întâmplă și, cu toate acestea, Rusia, care a susținut cândva sancțiunile ONU care împiedică în mod explicit Coreea de Nord să exporte arme, a folosit această ocazie pentru a denunța din nou „sancțiunea motivată politic".

În martie, Rusia și-a folosit deja poziția în Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune capăt mandatului unui grup de monitorizare a încălcărilor sancțiunilor nord-coreene.

Presa de stat rusă nu a ratat ocazia de a înțepa Occidentul.  „Occidentul recunoaște o îngrijorare teribilă în jurul vizitei lui Putin în Coreea de Nord", titra marți cotidianul național Moskovsky Komsomolets. 

„Ce contează pentru americani dacă vorbim cu vecinul nostru [Coreea de Nord], de ce vă agitați atât de tare?", a ironizat principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Solovyov, înainte de a adăuga, mai puțin liniștitor, „trăim deja într-un al treilea război mondial".

Acest comentariu vorbește, probabil, despre o altă parte a strategiei Moscovei: este posibil ca Rusia să fi calculat acum că propriile sale rafale nucleare nu mai sunt suficiente pentru a împiedica Occidentul să intensifice ajutorul acordat Ucrainei.

Întâlnirea cu Kim Jong UN și acest pact „revoluționar" au loc în același timp în care armele americane mult așteptate încep să ajungă în Ucraina și sunt ridicate unele restricții privind utilizarea lor pentru a ataca Rusia.

Clauza îngrijorătoare din acordul ruso-nord-coreean semnat de Putin

De asemenea, Rusia are nevoie de arme pentru a-și menține strategia de epuizare și distrugere a Ucrainei până la capitulare.

Așadar, deși s-ar putea să nu fie încă în interesul strategic al Rusiei să ofere finanțare sau tehnologie explicită pentru a extinde arsenalul nuclear al vecinului său imprevizibil - și să riște să supere China -, ar putea cel puțin să vrea ca Occidentul să creadă că este dispusă să o facă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mai mulți deținuți ai unui centru de arest din Rusia, care au luat ostatici doi gardieni, „lichidați” de trupele speciale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter