Externe

Viktor Orban a ajuns în Rusia pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Charles Michel: „Nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”.

Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova, pentru o întâlnire cu liderul rus. „Nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”, spune președintele Consiliului European, Charles Michel.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, deși nu are mandat în numele UE|Foto: Orbán Viktor Facebook.com Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, deși nu are mandat în numele UE|Foto: Orbán Viktor Facebook.com

 

 


Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova în cadrul unei „misiuni de pace”, potrivit agenției maghiare de presă MTI. Orban urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei, potrivit purtătorului de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta, Bertalan Havasi.

Premierul ungar Viktor Orban este considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO.


Și ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, îl va însoți pe Orbán la Moscova.

CITEȘTE ȘI: 
Orban i-a sugerat lui Zelenski să accepte o încetare „rapidă” a focului. Ucraina insistă asupra unei „păci juste”.

Întâlnirea lui Orban cu Putin vine la scurt timp de la vizita premierului maghiar la Kiev, prilej cu care Viktor Orban i-a sugerat președintelui ucrainean Volodimiri Zelenski să accepte o încetare „rapidă” a focului.


„Orban nu are mandat în numele Uniunii Europene”

Uniunea Europeană a declarat vineri că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.


Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că Orban n-ar trebuie să se angajeze în tratative cu Rusia în numele Uniunii Europene.

„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a transmis Charles Michel.


De la 1 iulie 2024, Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului european sub conducerea Budapestei?

Ultimele Stiri
abonare newsletter