Externe

Declarația finală a Summitului NATO: Sprijin pentru regiunea Mării Negre și Republica Moldova. Suport militar de 40 de miliarde de euro oferit Ucrainei, „pentru anul viitor”.

NATO a decis la summitul de la Washington că va ajuta Ucraina cu 40 de miliarde de euro în ceea ce privește acțiunile sale militare, pentru anul viitor. Declarația finală a Summitului NATO susține importanța strategică pe care regiunea Mării Negre o are pentru alianță.

Declarația finală a Summitului NATO afirmă importanța strategică a Mării Negre și sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina|Foto: NATO Facebook.com Declarația finală a Summitului NATO afirmă importanța strategică a Mării Negre și sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina|Foto: NATO Facebook.com

 

Declaraţia finală a summitului NATO menţionează că regiunea Mării Negre este de importanţă strategică pentru Alianţă şi precizează c ă aceasta va monitoriza în continuare evoluţiile din regiune, axându-se pe ameninţările de securitate.


Srijinul militar, majorat în funcție de nevoile Kievului

Statele membre NATO au decis miercuri, la Washington, că ajutorul lor militar pentru Ucraina va atinge minimum 40 de miliarde de euro, potrivit textului declaraţiei finale.

Suma de 40 de miliarde de euro ar putea fi majorată, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acest angajament de 40 de miliarde de euro corespunde sumei pe care ţările NATO au cheltuit-o anual pentru a ajuta militar Ucraina de la invazia rusă, în februarie 2022. De altfel, sprijinul militar estimat la 40 de miliarde de euro reprezintă un angajamet anual. 


Este o sumă „minimă”, a declarat Jens Stoltenberg, care a arătat că ar putea fi revizuită în funcţie de nevoile Kievului. În contextul summitului și a declarației adoptate, Ungaria, cea care se opune sprijinului oferit Ucrainei, a fost scutită de această dată de la contribuția stabilită de aliați. 

CITEȘTE ȘI: 
Summitul NATO. Iohannis: „Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei”.

„Intenţionăm să eliberăm un pachet de bază de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câştige”, au declarat cele 32 de țări membre NATO, prezente la summitul de la Washington.


Regiunea Mării Negre rămâne de importanță strategică pentru NATO

NATO a declarat în summitul de la Washington că vor rămâne „puternic angajați pentru securitatea și stabilitatea” regiunii Mării Negre, în declarația oficială alături de Balcanii de Vest. Alianța au precizat că vor urmări acțiunile din regiune și vor oferi sprijin necondiționat celor trei țări de la Marea Neagră: România, Bulgaria și Turcia. 

NATO cere retragerea trupelor rusești din Republica Moldova

Trupele rusești au intrat fără voie în Republica Moldova, iar NATO cere de urgență retragerea lor. De asemenea, aliații salută „eforturile Moldovei de a continua reformele democratice şi progresele sale, cum este şi cazul Bosniei şi Herțegovina, cu integrarea europeană, şi suntem dedicaţi sprijinirii capabilităţilor lor de securitate şi apărare şi dezvoltării capacităţii lor de a contracara ameninţări hibride”.


Articol semnat de Alina Petric. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Summitul NATO. Iohannis: „Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei”.

abonare newsletter