Politică

Summitul NATO. Iohannis: „Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei”.

România negociază obținerea unui alt sistem de apărare antiaeriană, după ce a donat un sistem Patriot pentru Ucraina.

Klaus Iohannis, la Summitul NATO: „Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei”.|Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook Klaus Iohannis, la Summitul NATO: „Negociem să primim un alt sistem Patriot în schimbul celui donat Ucrainei”.|Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Washington, că România se așteaptă să obțină un alt sistem de apărare antiaeriană, după ce a cedat Ucrainei un sistem Patriot

CITEȘTE ȘI: 
România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Decizia CSAT.

În cadrul discuțiilor de la Summitul NATO din Washington s-au înregistrat deja primele progrese în acest sens. 


„Se negociază şi dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului naţional”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Sumiitul NATO 75 de la Washington. 

Iohannis: România este un stat care exportă securitate

Şeful statului a subliniat că în CSAT s-a discutat in extenso această chestiune a donării sistemului Patriot şi s-a acordat un mandat în acest sens Ministerului Apărării.


„Noi facem toate aceste lucruri, sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect. (...). România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească un ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia să exporte securitate”, a spus preşedintele.

CITEȘTE ȘI: 
Câte sisteme Patriot mai are România, după ce a decis să doneze unul Ucrainei

Potrivit președintelui Iohannis, toate bazele americane şi din NATO se află într-un proces de extindere și întărire iar numărul efectivelor aliate creşte constant.


„În situaţia în care vrem un Flanc Estic puternic, acest lucru nu înseamnă doar hârtii şi angajamente politice, ci înseamnă, practic, militari, dotări militare şi proceduri, şi aceste lucruri toate vor fi îmbunătăţite la Summitul din aceste zile”, a a explicat Klaus Iohannis. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Câte sisteme Patriot mai are România, după ce a decis să doneze unul Ucrainei

România solicită consolidarea Flancului Estic. Ciucă: Amenințările de securitate din Marea Neagră reclamă întărirea prezenței NATO

abonare newsletter