Externe

Scandal Coca-Cola în Ungaria. În Fanta se pun mai puţine portocale decât în Italia.

Un scandal a apărut în Ungaria. În Fanta se pun mai puţine portocale decât în Italia.

Scandal Coca-Cola în Ungaria. În Fanta se pun mai puţine portocale decât în Italia. | Foto: pixabay.com Scandal Coca-Cola în Ungaria. În Fanta se pun mai puţine portocale decât în Italia. | Foto: pixabay.com

 

 


Un scandal al companiei Coca-Cola a apărut în Ungaria. În Fanta se pun mai puţine portocale decât în Italia.

 


Unii maghiari cred că în Ungaria produsele vândute de multinaționale sunt de calitate mai slabă. Acuzații similare au fost și în România. 

Un cititor al Pénzcentrum a comparat recent versiunea maghiară a băuturii Fanta de la Coca-Cola cu cea disponibilă în Italia și a constatat că versiunea italiană conține mult mai mult suc de portocale, scrie newsweek.ro.


De ce în Fanta se pun mai puține portocale decât în Italia?

Compania Coca-Cola nu a negat faptul că vinde în Ungaria un amestec diferit de portocale Fanta faţă de multe alte ţări. 

Cititorul a comparat-o cu băutura răcoritoare vândută în Italia și se pare că cea italiană are mult mai mult suc de portocale.


Autoritățile maghiare au investigat deja produsele producătorului din motive similare, dar nu s-a constatat nicio încălcare, a declarat agenția ca răspuns la o întrebare din partea Pénzcentrum, explicând de ce nu este neapărat o încălcare a normelor de dublă calitate dacă un producător comercializează un produs cu ingrediente diferite, dar cu aceeași marcă în două țări diferite.

Lajos Braunmüller, redactor-șef al Agrárszektor, a declarat că uneori este, fără îndoială, posibil să se găsească alimente de calitate superioară în alte țări. Acest lucru se datorează utilizării de materiale substituibile care sunt disponibile la nivel local în cantități mai mari.


Există adesea acuzații că marile multinaționale alimentare din Europa de Est - și din Ungaria - vând produse de calitate inferioară și ingrediente diferite față de cele vândute pe piețele occidentale. Aceasta a fost presupunerea cititorului nostru care, în timp ce se afla în vacanță în Italia, a observat ceva foarte ciudat în băuturile răcoritoare Fanta portocalii vândute acolo.

„Deci, care este ungurească și care este italiană?"

Fotografia de mai jos arată produsul disponibil în Ungaria și Italia împreună. După cum puteți vedea, imaginea este aceeași, dar culorile celor două băuturi sunt semnificativ diferite.

Fanta în Ungaria și Italia împreună | Foto: newsweek.ro

Fanta maghiară este portocalie în stânga, iar Fanta italiană în dreapta. Fotografie realizată de cititorul nostru

După cum a relatat acesta, băutura disponibilă în această țară „pare mai artificială" decât cea vândută în Italia, iar acest lucru a fost confirmat atunci când s-a uitat la ingrediente. De fapt, băutura răcoritoare italiană conține mai mult suc de portocale „adevărat". Diferența dintre cele două produse este evidentă chiar și atunci când este turnată într-un pahar.

În timp ce produsul maghiar are un gust mai artificial și mai „tocilar", produsul italian are un gust ca și cum ar fi văzut portocale adevărate înainte și, prin urmare, este mai acru. 

Producătorul nu neagă că vinde ceva diferit în Ungaria

Coca-Cola Ungaria confirmă și ea experiența cititorului, precizând în descrierea produsului de pe site că băutura răcoritoare nu este la fel în fiecare țară. 

„Fanta Orange este produsă în toată Europa, iar conținutul de suc de fructe poate varia de la țară la țară. În unele țări, conținutul de fructe este de obicei similar cu cel al produselor similare disponibile la nivel local și în conformitate cu reglementările locale. Fanta Orange este îndulcită cu zahăr sau cu o combinație de zahăr și îndulcitori în întreaga Europă. Facem eforturi constante pentru a reduce conținutul de zahăr al băuturilor noastre, astfel încât proporția de îndulcitori și zahăr din produs poate varia de la o țară la alta. Întotdeauna indicăm caracteristicile locale ale produsului pe ambalaj, astfel încât să vă puteți bucura de băutura dvs. cu informații complete despre ingrediente și nutriție", a declarat compania.

Care sunt procentele de portocale?

În Italia, unde sunt cultivate portocalele, Fanta este produsă de obicei cu un conținut ridicat de suc (12%, dar există și versiuni cu 20% suc de portocale roșii siciliene) în Grecia, 20%, 12% în Franța, 8% în Portugalia, 6% în Spania, 5% în Ungaria (ca și în Polonia și Suedia), 3,7% în Anglia, în Germania, și Austria, conținutul de suc al băuturilor răcoritoare este de 3%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Parlamentul Turciei a interzis produsele Coca-Cola şi Nestlé din restaurantele sale din cauza presupusului lor sprijin pentru Israel

abonare newsletter