Externe

Noapte agitată în politica americană. Tot ce trebuie să știți în această dimineață

A fost o noapte agitată în politica americană după ce Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a anunțat că renunță la candidatura sa.

Noapte agitată în SUA: Biden renunță la candidatură, Harris primește susținere pentru președinție. Foto: Kamala Harris / Facebook Noapte agitată în SUA: Biden renunță la candidatură, Harris primește susținere pentru președinție. Foto: Kamala Harris / Facebook

 

 


Iată principalele lucruri pe care trebuie să le știți:

 


Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că nu va mai candida, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta și starea sa de sănătate și al presiunii tot mai mari care a urmat prestației sale dezastruoase la dezbaterea TV împotriva lui Donald Trump.

El a declarat că este în „interesul major” al democraților și al țării să se retragă și a susținut-o pe vicepreședinta Kamala Harris pentru a participa la alegerile prezidențiale din noiembrie.


Ea a declarat că este „onorată” să primească sprijinul lui Biden și nu a pierdut timpul pentru a-și lansa campania prezidențială din 2024.

Schimbare majoră în politica americană: Biden se retrage, Harris intră în cursa pentru Casa Albă

Harris a declarat că intenționează să „câștige și să obțină” nominalizarea - dar șeful ei va rămâne în funcția de conducere până când alegătorii se vor prezenta la urne peste patru luni.


Harris a fost susținută de democrați de rang înalt, inclusiv de Bill și Hillary Clinton, și de celebrități precum Cher și Ariana Grande - dar Barack Obama nu și-a oferit încă sprijinul.

Donatorii democrați au făcut o avalanșă de donații pe platforma de strângere de fonduri a partidului, ActBlue, după anunțul lui Biden, cu aproape 50 de milioane de dolari strânși până la ora locală 21:00.


Biden cedează locul lui Harris: Ce trebuie să știți despre noua cursă prezidențială din SUA

Surse apropiate lui Biden au declarat că președintele a luat decizia de a demisiona după ce a analizat datele sondajelor de opinie, care arătau că era în urmă.

Donald Trump a afirmat că Harris ar fi un rival mai ușor de învins și a promis să „repare” ceea ce ea și Biden au făcut de când au fost aleși în urmă cu patru ani.

CITEȘTE ȘI:
BREAKING NEWS. Șoc în politica americană! Joe Biden se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale

Potrivit sondajelor, candidatul republican este în fața președintelui și a vicepreședintelui.

Rămâne de văzut dacă alți candidați o vor înfrunta pe Harris, dar partidul acesteia ar trebui să evite ca selecția sa să pară o „încoronare”.

Retragerea lui Biden îi lasă înlocuitorului său doar patru luni pentru a duce o campanie de succes.
Președintele încă se recuperează după ultima sa criză de COVID și nu ne așteptăm să mai auzim de el până la sfârșitul săptămânii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Biden se încurcă iar în declarații. L-a confundat pe Zelenski cu Putin și pe Trump cu Harris - VIDEO

abonare newsletter