Externe

Haos în Franța: Acte coordonate de sabotaj dau peste cap rețeaua feroviară în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice - VIDEO

Un val de incendii provocate intenționat a aruncat Franța în haos chiar în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Paris. Rețeaua feroviară a țării a fost ținta unor acte coordonate de sabotaj, care au dat peste cap circulația trenurilor și au provocat îngrijorare în rândul autorităților.

„Acte coordonate de sabotaj” au paralizat rețeaua de trenuri de mare viteză din Franța. Foto: captură Youtube Dinwerm info France „Acte coordonate de sabotaj” au paralizat rețeaua de trenuri de mare viteză din Franța. Foto: captură Youtube Dinwerm info France

 

 


Patrice Vergriete, ministrul francez al transporturilor, a declarat că țara a fost lovită de o serie de „acte de sabotaj coordonate". Atacurile s-au concentrat asupra rețelei de trenuri de mare viteză TGV, extrem de aglomerată în această perioadă a anului.

 


Primul incendiu a fost detectat vineri dimineață devreme, lângă căile ferate din Courtalain, în departamentul Eure-et-Loir. Acesta a provocat întreruperea traficului pe linia de mare viteză Atlantique, foarte circulată.

Sabotaj în Franța: Haos feroviar în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Paris

Un alt „act răuvoitor" a fost raportat pe linia de mare viteză dintre Lille și Paris, în sectorul nordic Arras, notează standard.co.uk.


Consecințele actelor de sabotaj sunt imediate și severe. Eurostar a anunțat întârzieri de până la 90 de minute pentru trenurile care circulă între Londra și Paris. Multe trenuri au fost anulate, iar altele au fost redirecționate pe linii convenționale, prelungind semnificativ timpul de călătorie.

Haosul s-a extins și în gările importante din Paris. La Gare Montparnasse, mulțimi de călători s-au adunat după ce trenurile spre și dinspre orașe apropiate, precum Tours și Le Mans, au fost anulate.


Un purtător de cuvânt al SNCF, operatorul feroviar francez, a descris situația ca fiind un „incendiu provocat masiv pentru a paraliza rețeaua TGV". Acesta a avertizat că perturbările ar putea dura „cel puțin tot weekendul".

Actele de sabotaj au dat peste cap planurile a mii de turiști care se îndreptau spre Paris pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. 


CITEȘTE ȘI:
Au mai rămas două zile până la Jocurile Olimpice 2024! Ce program vor avea sportivii români?

De asemenea, ministrul Vergriete a subliniat că aceste „acțiuni criminale vor compromite plecarea în vacanță a multor francezi".

În contextul Jocurilor Olimpice, autoritățile franceze au introdus deja cea mai mare operațiune de securitate pe timp de pace din istoria țării, implicând aproximativ 75.000 de soldați, polițiști și agenți de securitate privați. 

Alertă în Franța: Sabotaj masiv al căilor ferate înaintea ceremoniei olimpice

Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, a amintit că „amenințarea teroristă rămâne ridicată" și că „un nivel ridicat de vigilență" este esențial.

Actele coordonate de sabotaj vor face obiectul unor anchete penale, iar autoritățile sunt hotărâte să găsească și să pedepsească vinovații. În timp ce Franța se pregătește să găzduiască unul dintre cele mai mari evenimente sportive ale lumii, haosul feroviar aduce o notă de tensiune și incertitudine începutului Jocurilor Olimpice de la Paris.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Atleta Florentina Iușco, exclusă din Team România de la Jocurile Olimpice 2024 pentru dopaj cu furosemide!

abonare newsletter