Externe

Vacanță cu bucluc în Grecia. Turiștii, sancționați drastic pentru nerespectarea regulilor pe plajă

Grecia a declanșat o adevărată „revoluție" pe plajele sale renumite în întreaga lume. Autoritățile elene au introdus o serie de reguli stricte menite să îmbunătățească accesul oamenilor la litoral și să combată supraaglomerarea.

Grcia amendează nerespectarea regulilor pe plaje. Foto: pixabay.com Grcia amendează nerespectarea regulilor pe plaje. Foto: pixabay.com

 

 


Rezultatul? Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă noile norme.

 


Începând cu luna iulie, Ministerul elen al Economiei și Finanțelor a analizat peste 4.500 de plângeri ale cetățenilor cu privire la plajele și zonele de coastă din Grecia. Multe dintre aceste reclamații se refereau la plaje „deturnate" de întreprinderile locale.

Amenzi uriașe în Grecia: Turiștii plătesc scump pentru încălcarea noilor reguli de plajă

Pentru a asigura respectarea noilor reguli, autoritățile au controlat pe mai mult de 150 de plaje. Scopul acestor inspecții a fost să verifice dacă plaja rămâne complet accesibilă și dacă afacerile de pe plajă nu se extind ilegal dincolo de zonele desemnate.


Noile reglementări includ o distanță minimă de patru metri între șezlonguri și țărm, pentru a facilita accesul turiștilor la apă, 70% din plaje trebuie să fie acum fără șezlonguri pentru a preveni supraaglomerarea, sisteme electronice de raportare instalate în apropierea plajelor pentru ca oamenii să poată anunța încălcările și inspecții cu drone pentru a asigura respectarea regulilor.

CITEȘTE ȘI:
Escrocherie la nivel înalt în Grecia. Turiștii români, în pericol să rămână fără bani în buzunare!

Rezultatul acestor măsuri a fost dramatic. De la începutul lunii iulie, autoritățile elene au dat amenzi în valoare de peste 800.000 de euro pentru încălcarea noilor norme privind plajele. Printre încălcările sancționate se numără instalarea de umbrele și șezlonguri dincolo de limitele permise, lipsa semnalizării necesare și ocuparea zonelor de plajă fără un contract de închiriere, , informează Birmingham Live.


În plus, unele localități de vacanță populare, precum Rodos, au declarat anumite întinderi de coastă ca fiind „de neatins", îndepărtând complet șezlongurile din aceste zone.

Atenție, turiști în Grecia! Noile reguli de plajă aduc amenzi record

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat încă din martie: „Vara aceasta se vor schimba multe pe plajele noastre". Se pare că avertismentul său a devenit realitate, iar turiștii trebuie să fie acum extrem de atenți pentru a evita amenzi substanțiale.


În paralel cu aceste schimbări, Grecia se confruntă și cu o creștere a cazurilor de Covid-19, în special a noii variante FLiRT. Acest lucru a dus la consolidarea unor reguli, inclusiv purtarea obligatorie a măștilor în anumite spitale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertisment pentru turiști: Schimbați leii românești

abonare newsletter