Externe

O nouă variantă Covid, XEC, se răspândeşte în Europa. Care sunt simptomele?

Oamenii de știință au avertizat că o variantă „mai contagioasă” a virusului Covid, numită XEC, începe să se răspândească mai rapid în Europa.

O nouă variantă Covid-19, XEC, se răspândeşte în Europa | Foto: pexels.com O nouă variantă Covid-19, XEC, se răspândeşte în Europa | Foto: pexels.com

 

 


Oamenii de știință au avertizat că o variantă „mai contagioasă” a virusului Covid, numită XEC, începe să se răspândească mai rapid în Europa și ar putea deveni în curând tulpina dominantă. 

 


Cazuri ale variantei XEC au fost identificate în Germania, în iunie şi au mai apărut de atunci şi în Marea Britanie, SUA sau Danemarca, potrivit BBC.com

Noua variantă de Covid are mutaţii noi care ar putea să o ajute să se răspândească în această toamnă, însă vaccinurile ar trebui să contribuie în continuare la prevenirea cazurilor grave, mai precizează sursa citată. 


CITEŞTE ŞI
Explozie a numărului cazurilor de Covid-19. Creștere cu 60% a infectărilor într-o săptămână.

Vaccinurile au fost actualizate pentru a se potrivi mai bine cu variantele recente, însă nu cu XEC, care a apărut din subvariantele Omicron anterioare.

Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute, din California, a declarat că răspândirea variantei XEC „abia începe”.


„Răspândirea va dura multe săptămâni, câteva luni, până când va avea loc și va începe să provoace un val”, a mai precizat Eric Topol, potrivit sursei citate. 

Care sunt simptomele XEC Covid?

Simptomele variantei XEC sunt considerate a fi aceleași cu ale unei răceli sau asemănătoare gripei. 


Simptomele variantei XEC:
- temperatură ridicată
- dureri, oboseală
- tuse sau durere în gât

Majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva săptămâni de la Covid, dar pacienţii infectaţi cu XEC s-ar putea recupera mai greu. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

75% dintre pacienţii spitalizați cu COVID-19 au fost tratați cu antibiotice în pandemie, deși doar 8% aveau nevoie

Peste 45% din cazurile de COVID raportate săptămâna trecută, în județul Cluj și alte zone din țară

Ultimele Stiri
abonare newsletter