Externe

Situație dificilă în Budapesta, unde nivelul apei pe Dunăre a ajuns la cote maxime. Viktor Orbán: „Mai avem de trecut peste cinci zile grele”

Situație dificilă în capitala Ungariei din cauza viiturii de pe Dunăre, în condițiile în care care nivelul apei a ajuns la cote critice. Premierul Viktor Orbán a făcut o vizită cu barca în teren.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, cu barca pe Dunăre: „Mai avem de trecut peste cinci zile grele”|Foto|: Orban Viktor-Facebook Premierul Ungariei, Viktor Orbán, cu barca pe Dunăre: „Mai avem de trecut peste cinci zile grele”|Foto|: Orban Viktor-Facebook

 

 


Dunărea a atins, sâmbătă, la Budapesta, o valoare maximă de peste 8.000 mc/s.

Deși se estimează că viitura ar putea trece mai repede, cel mai probabil este că Ungaria va mai avea de înfruntat încă cinci zile dificile din cauza viiturii de pe Dunăre. 


CITEȘTE ȘI: 
Ungaria a ridicat diguri provizorii de-a lungul Dunării. Se aşteaptă ca nivelul fluviului să crească.

Mai multe zone, inclusiv clădirea Parlamentului, au fost inundate de apele Dunării, iar drumurile au devenit impracticabile și au fost închise. Serviciile de transport pe Dunăre au fost suspendate, iar mai multe case au fost acoperite de ape. Autoritățile au întărit digurile cu saci de nisip și sunt în stare de alertă. 

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ieșit în inspecție pe „teren” cu barca.


Situație dificilă în Budapesta, unde nivelul apei pe Dunăre a ajuns la cote maxime. Viktor Orbán: „Mai avem de trecut peste cinci zile grele”|Foto: Orban Viktor-Facebook

„Mai avem de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca ţara să poată respira uşurată; astăzi va atinge cota maximă nivelul apei pe Dunăre la Budapesta, iar după-amiază ne vom putea îndrepta atenţia spre aşezările la sud de Budapesta”, a declarat, sâmbătă, premierul maghiar Viktor Orbán, în urma vizitei în teren, citat de agenția maghiară de presă MTI. 

Orbán a cerut responsabililor cu apărarea să rămână în stare de alertă, în condițiile în care majoritatea rupturilor de diguri și a accidentelor au loc în perioada de după trecerea viiturii. 


„Se poate întâmpla uşor ca o zi sau două de superficialitate, indolenţă sau lenevire să nimicească rezultatele muncii de apărare de până acum”, a adăugat premierul maghiar. 

Apele Române: Viitura de pe Dunăre va intra în România la finalul săptămânii viitoare

Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat sâmbătă la Budapesta, debitul maxim al Dunării fiind de 8.200 mc/s, ceea ce ar putea determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea pe teritoriul românesc, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).


„Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat astăzi la Budapesta, debitul maxim fiind de 8.200 mc/s. În aceste condiţii, conform informaţiilor suplimentare primite de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, va fi mult mai mare decât în condiţiile anterioare, ceea ce va determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş)”, a precizat ANAR.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s,.

„Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie şi va atinge valori de până la 9.000 mc/s. Comparativ, în anul 2006, Dunărea a avut un debit la intrarea în ţară de 15.600 mc/s”, potrivit reprezentanţilor ANAR.

Citiți monitorulcj.ro și pe 

CITEȘTE ȘI:

Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Ungaria. Restricţii de circulaţie din cauza inundaţiilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter