Externe

Rusia este pregătită de război cu NATO în Arctica. De ce poate deveni un nou front.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a lansat un avertisment fără precedent, declarând că țara sa este „pe deplin pregătită" pentru un conflict militar cu NATO în regiunea Arctică. Declarația vine într-un context de tensiuni crescânde în zonă, care ascunde peste 40% din rezervele mondiale de petrol și gaze.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizează că Rusia este pregătită pentru un conflict militar cu NATO în Arctica. Foto: captură Youtube / La7 Attualità Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizează că Rusia este pregătită pentru un conflict militar cu NATO în Arctica. Foto: captură Youtube / La7 Attualità

 

 


Lavrov a subliniat că Rusia își va apăra interesele „pe plan militar, politic și din punctul de vedere al tehnologiilor de apărare", acuzând NATO de intensificarea exercițiilor militare în regiune. El a reamintit că „Arctica nu este teritoriul Alianței Nord-Atlantice", sugerând că și alte țări, precum China și India, au interese legitime în zonă.

 


Rusia vs NATO în Arctica: Lavrov amenință cu război pentru resursele nordului

Conflictul din Ucraina a complicat și mai mult situația. Rusia a fost exclusă din Consiliul Arctic, un forum interguvernamental crucial pentru cooperarea în regiune, și a suspendat plățile către această organizație.

Importanța Arcticii pentru Rusia este vitală: aproximativ 20% din PIB-ul țării este generat în această regiune. Peninsula Kola, în special, găzduiește două treimi din capacitățile nucleare strategice ale Rusiei, scrie Il Messaggero.


CITEȘTE ȘI:
Dezastru pentru Putin. Racheta balistică intercontinentală Satan 2 a explodat în timpul testării.

Schimbările climatice adaugă o nouă dimensiune acestui conflict geopolitic. Topirea ghețarilor deschide noi rute comerciale și face posibilă exploatarea resurselor anterior inaccesibile. Rusia și-a intensificat prezența militară în zonă încă din 2007, renovând baze vechi și construind infrastructuri noi.

Bătălia pentru petrolul arctic: Rusia se declară pregătită de conflict cu NATO 

China, deși nu este o țară arctică, și-a exprimat interesul pentru regiune. Fiind observator în Consiliul Arctic din 2013, Beijingul a publicat o strategie proprie pentru Arctica în 2018 și colaborează cu Rusia în proiecte majore, precum uzina de gaze naturale lichefiate Yamal LNG.


Situația din Arctica rămâne extrem de tensionată, cu potențialul de a deveni un nou punct fierbinte al conflictelor globale. În timp ce Rusia își afirmă agresiv pretențiile, NATO și alte puteri mondiale urmăresc îndeaproape evoluțiile, într-o cursă pentru controlul unor resurse vitale pentru viitorul economic și strategic al planetei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rusia pregătește lansarea rachetei nucleare „invincibile”? Noi imagini dezvăluie amplasamentul secret al proiectului Burevestnik.

Ultimele Stiri
abonare newsletter