Externe

Rusia pregătește lansarea rachetei nucleare „invincibile”? Noi imagini dezvăluie amplasamentul secret al proiectului Burevestnik.

Într-o dezvăluire exclusivă, agenția de știri Reuters a raportat că Rusia construiește o rampă de lansare pentru controversata sa rachetă cu propulsie nucleară Burevestnik, la aproximativ 500 de kilometri nord de Moscova.

Rusia construiește baza secretă pentru racheta nucleară Burevestnik. Foto: kremlin.ru Rusia construiește baza secretă pentru racheta nucleară Burevestnik. Foto: kremlin.ru

 

 


Acest proiect, anunțat cu mare fast de președintele Vladimir Putin în 2018, pare să avanseze în ciuda scepticismului experților occidentali.

 


Doi cercetători americani, Decker Eveleth și Jeffery Lewis, au identificat locația probabilă a viitoarei baze de lansare folosind imagini din satelit furnizate de compania Planet Labs. Amplasamentul se află în apropierea unei instalații de depozitare a focoaselor nucleare cunoscută sub numele de Vologda-20 sau Chebsara.

Imaginile din satelit, datate 26 iulie 2023, arată un șantier de construcție extins, ce include nouă rampe de lansare orizontale, dispuse în trei grupuri. Acestea sunt înconjurate de berme înalte, probabil pentru protecție în caz de atac sau pentru a preveni detonarea în lanț în cazul unei explozii accidentale. Complexul include, de asemenea, clădiri destinate întreținerii rachetelor și componentelor acestora.


Imagini satelitare dezvăluie locația rachetei „invincibile” a lui Putin

Burevestnik, denumită de NATO „Skyfall", este o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară și armament nuclear. Președintele Putin a prezentat-o ca fiind „invincibilă", cu o rază de acțiune practic nelimitată și capabilă să evite sistemele de apărare antirachetă ale SUA. Cu toate acestea, experții occidentali au pus la îndoială aceste afirmații și valoarea strategică reală a noii arme.

Deși Kremlinul a susținut anul trecut că a testat cu succes Burevestnik, nu există dovezi concrete care să susțină această afirmație. Dimpotrivă, rapoartele indică o serie de eșecuri în testare, inclusiv o explozie tragică în 2019 care a dus la moartea a cinci oameni de știință ruși.


Ministerul rus al Apărării și ambasada Rusiei la Washington nu au oferit comentarii cu privire la aceste informații. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze, redirecționând întrebările către Ministerul Apărării.

Skyfall: Noua armă nucleară rusă prinde contur la 500 km de Moscova

Experții americani intervievați de Reuters au exprimat îndoieli serioase cu privire la eficacitatea și siguranța Burevestnik. Thomas Countryman, fost înalt funcționar al Departamentului de Stat, a descris-o ca fiind "un Cernobîl zburător care reprezintă o amenințare mai mare pentru Rusia decât pentru alte țări".


Detaliile tehnice despre Burevestnik sunt limitate, dar se crede că racheta ar fi propulsată inițial de un motor cu combustibil solid, urmând ca apoi să folosească un reactor nuclear în miniatură pentru a încălzi aerul și a genera propulsia pe termen lung.

CITEȘTE ȘI:
Viktor Orban susține că este imposibil ca Rusia să atace o țară membră NATO: „Niciun om serios nu poate vorbi”

Potrivit estimărilor experților, Burevestnik ar putea avea o rază de acțiune de aproximativ 23.000 de kilometri, depășind cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală a Rusiei, Sarmat. Cu toate acestea, viteza sa subsonică ar face-o detectabilă și vulnerabilă la interceptare.

Proiectul nuclear secret al Rusiei, expus: Baza Burevestnik identificată de experți

Dezvoltarea și potențiala desfășurare a Burevestnik ridică îngrijorări serioase cu privire la o nouă cursă a înarmării nucleare. Tratatul New START, ultimul acord major de control al armelor nucleare dintre SUA și Rusia, expiră în februarie 2026, iar negocierile pentru înlocuirea sa sunt în prezent blocate.

În contextul tensiunilor internaționale crescânde și al războiului din Ucraina, dezvăluirea acestui nou amplasament pentru Burevestnik adaugă o nouă dimensiune preocupantă relațiilor deja încordate dintre Rusia și Occident. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, critici voalate la adresa lui Viktor Orban, care responsabilizează Ucraina pentru războiul declanșat de Rusia. „I-ați învinui vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”

Rusia se apropie de al treilea război mondial. Kremlinul confirmă a treia etapă de teste nucleare tactice

Ultimele Stiri
abonare newsletter