Externe

„Ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu". Cea mai sângeroasă zi în Liban din ultimii 17 ani. VIDEO

Situația din Orientul Mijlociu se deteriorează rapid, pe măsură ce conflictul dintre Israel și Liban atinge cote alarmante.

Conflictul dintre Israel și Liban s-a intensificat dramatic, provocând sute de victime și stârnind temeri privind un posibil război regional mai amplu. Foto: captură Youtube / DW News Conflictul dintre Israel și Liban s-a intensificat dramatic, provocând sute de victime și stârnind temeri privind un posibil război regional mai amplu. Foto: captură Youtube / DW News

 

 


Conform relatărilor CNN, luni a fost cea mai mortală zi în Liban de la războiul cu Hezbollah din 2006, cu peste 450 de persoane ucise și alte 1.600 rănite în urma atacurilor aeriene israeliene.

 


Leon Panetta, fost secretar american al apărării și fost șef al CIA, a avertizat într-un interviu pentru CNN că situația „a depășit un prag".

El a subliniat: „Ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu. Iar acest lucru face mult mai dificil pentru oricare dintre părți să fie de acord cu orice fel de soluție".


Avertismentul fostului șef CIA: „Ne îndreptăm către un război mai amplu"

În ciuda escaladării violenței, niciuna dintre părți nu a declarat oficial stare de război. Cu toate acestea, intensitatea atacurilor și numărul victimelor sugerează o situație extrem de sensibilă.

Panetta a atras atenția asupra importanței Adunării Generale a ONU care are loc în această săptămână la New York, unde liderii mondiali vor discuta inevitabil despre acest conflict în creștere. El a subliniat necesitatea ca SUA să clarifice că „nu poate exista un război total în Orientul Mijlociu", chiar dacă va continua să sprijine Israelul.


CITEȘTE ȘI:
Explozii de pagere în Liban. Opt morţi şi 2.750 de răniţi.

Într-o analiză detaliată pentru CNN, corespondentul Ivan Watson oferă o perspectivă personală asupra impactului devastator al conflictului asupra populației civile din Liban. Watson compară situația actuală cu războiul din 2006, amintind că numărul victimelor de luni reprezintă aproape jumătate din totalul celor uciși în întregul conflict de 34 de zile de atunci.

Analiza CNN: Impactul devastator asupra civililor libanezi

Analiza lui Watson evidențiază provocările cu care se confruntă civilii libanezi, prinși la mijloc între bombardamentele israeliene și prezența Hezbollah. El descrie evacuările în masă și situația dificilă a familiilor care își părăsesc casele, inclusiv experiența propriei sale familii extinse.


Conflictul actual ridică întrebări serioase despre tacticile folosite de ambele părți. Armata israeliană acuză Hezbollah de folosirea civililor ca scuturi umane, în timp ce atacurile aeriene israeliene au provocat numeroase victime în rândul civililor.

În concluzie, situația din Liban și Israel rămâne extrem de tensionată, cu potențialul de a se transforma într-un conflict regional mai amplu. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rusia este pregătită de război cu NATO în Arctica. De ce poate deveni un nou front.

Ultimele Stiri
abonare newsletter