Externe

„Valul negru” a cuprins și Austria și l-a încolțit pe popularul cancelar Karl Nehammer. Cine sunt cei de la FPÖ?

Cu aproape 30% din voturi, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), cunoscut pentru retorica sa anti-imigrație și eurosceptică, a provocat un seism politic. A depășit formațiunea cancelarului și a pus sub semnul întrebării viitorul politic al țării.

Partidul de extremă dreapta FPÖ a câștigat alegerile din Austria cu aproape 30% din voturi. Provoacă un „cutremur politic Partidul de extremă dreapta FPÖ a câștigat alegerile din Austria cu aproape 30% din voturi. Provoacă un „cutremur politic

 

 


Condus de controversatul Herbert Kickl, FPÖ își are rădăcinile în mișcarea post-nazistă. Promite să transforme Austria într-o „fortăreață" împotriva imigrației și a influenței UE. 

 


Formațiunea Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) a obținut aproape 30% din voturi în alegerile din Austria, devenind principalul partid al țării. Rezultatul marchează un avans de 13 puncte procentuale față de scrutinul anterior și este descris de presa austriacă drept un „cutremur politic". 

Succesul extremei drepte vine în contextul unei tendințe similare observate recent în Germania, unde partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat și el câștiguri semnificative.


FPÖ obține un scor istoric, depășind recordul din 1999

Partidul condus de Herbert Kickl a atins un nivel fără precedent de aproape 30% din sufragii, conform primelor estimări. Scorul depășește cu mult recordul de 26,9% obținut în 1999, pe vremea fostului lider controversat Jörg Haider. Creșterea spectaculoasă a FPÖ reflectă o schimbare semnificativă în peisajul politic austriac și o creștere a sentimentelor naționaliste și eurosceptice în țară.

„Astăzi, austriecii au făcut istorie: s-au pronunțat clar în favoarea schimbării", a declarat conducerea FPÖ după anunțarea rezultatelor. 


CITEȘTE ȘI:
Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria. Ultranaționaliștii austrieci, aproape de preluarea guvernării la Viena.

Victoria consolidează poziția partidului ca o forță politică majoră și îi oferă o platformă puternică pentru a-și promova agenda în viitorul apropiat.

Prăbușirea partidului cancelarului Nehammer

Österreichische Volkspartei (ÖVP), partidul cancelarului Karl Nehammer, a suferit o înfrângere severă. Formațiunea s-a clasat pe locul doi, cu doar 26,2% din voturi, pierzând peste 11 puncte procentuale față de alegerile precedente. Rezultatul reprezintă o lovitură dură pentru ÖVP, care a fost multă vreme o forță dominantă în politica austriacă.


Christian Stocker, secretarul general al ÖVP, și-a exprimat dezamăgirea: „Este evident că suntem dezamăgiți de aceste rezultate. Ne așteptam la mai mult și acum va trebui să ne gândim cum să recâștigăm încrederea alegătorilor". Stocker a subliniat, de asemenea, că partidul său se opune formării unei coaliții cu FPÖ, complicând astfel procesul de formare a unui nou guvern.

Stânga nu profită de polarizarea electorală

Partidul Social Democrat (SPÖ) a obținut 20,4% din voturi, înregistrând o ușoară scădere. În ciuda climatului electoral extrem de polarizat, stânga nu a reușit să capitalizeze nemulțumirile votanților și să se prezinte ca o alternativă viabilă la partidele de dreapta.

Klaus Seltenheim, secretarul general al SPÖ, a avertizat: „Astăzi este o zi neagră pentru democrație. Este nevoie să ne reconectăm cu alegătorii pentru a restabili încrederea în instituțiile democratice".

Verzii și liberalii, rezultate modeste

Partidul Verzilor, până acum partener de coaliție al ÖVP în guvern, a obținut un rezultat modest de 8,6%. Liberalii de la Neos au reușit să atragă 9,1% din voturi. Aceste scoruri reflectă dificultatea partidelor mai mici de a-și face auzită vocea într-un peisaj politic dominat de polarizare.

Un parlament fragmentat complică formarea guvernului

Rezultatele alegerilor au dus la un parlament foarte fragmentat, fără o majoritate clară. FPÖ are 57 de locuri, ÖVP 51, SPÖ 41, iar Verzii și liberalii Neos câte 17 locuri fiecare. Distribuția mandatelor face ca formarea unui nou guvern să fie o sarcină extrem de dificilă.

Președintele Alexander Van der Bellen se opune încredințării conducerii executivului lui Herbert Kickl, liderul FPÖ. 

FPÖ - un partid controversat cu rădăcini adânci

Fondat în 1956 de foști naziști, FPÖ este cunoscut pentru agenda sa anti-migranți, anti-islam, eurosceptică și anti-vaccinare. De-a lungul anilor, partidul a oscilat între extrema dreaptă și centru, revenind în ultimul timp la o poziție mai radicală.

FPÖ a făcut parte de trei ori din guvernul federal austriac, fiind una dintre puținele formațiuni de extremă dreapta din Europa care a reușit această performanță. Experiența guvernamentală îi conferă o anumită legitimitate în ochii unei părți a electoratului austriac, scrie CNN.

Actualul lider, Herbert Kickl, a promis că va transforma Austria într-o „fortăreață" dacă va ajunge la putere și s-a auto-intitulat viitorul „Volkskanzler" sau „cancelar al poporului", o expresie controversată care evocă trecutul nazist al partidului.

Implicații pentru Austria și Europa

Succesul FPÖ ridică întrebări serioase cu privire la viitorul politic al Austriei și la relațiile sale cu Uniunea Europeană. O eventuală participare a FPÖ la guvernare ar putea duce la tensiuni crescute cu instituțiile europene și ar putea influența politica externă a Austriei.

În plus, victoria FPÖ se înscrie într-un trend mai larg de creștere a popularității partidelor de extremă dreapta în Europa. 

Următoarele zile și săptămâni vor fi cruciale pentru a determina direcția politică a Austriei. Negocierile pentru formarea unui nou guvern vor fi urmărite cu atenție atât în interiorul țării, cât și la nivel internațional, având în vedere implicațiile potențiale ale rezultatului acestor alegeri.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Președintele Klaus Iohannis:„Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie”.

Liberalii clujeni și-au prezentat oficial candidații pentru alegerile parlamentare. Liderul PNL Cluj, Daniel Buda: „O reprezentare solidă pentru județul Cluj în Parlamentul României”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter