Externe

Un an de la atacul Hamas. Orientul Mijlociu, pe marginea prăpastiei.

La un an de la sângerosul atac al Hamas din 7 octombrie 2023, Orientul Mijlociu se află într-o situație extrem de instabilă, cu riscul crescut al unui conflict regional major.

La un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, Orientul Mijlociu se află în pragul unui potențial conflict regional major. Foto: Hindustan Times La un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, Orientul Mijlociu se află în pragul unui potențial conflict regional major. Foto: Hindustan Times

 

 


Experții consultați de The Guardian trag un semnal de alarmă asupra consecințelor pe termen lung ale acestei crize prelungite.

 


Fawaz Gerges are o perspectivă sumbră asupra situației. El subliniază că acțiunile Israelului în Gaza au dus la o „catastrofă umanitară" fără precedent. Conform estimărilor, peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza, dintre care cel puțin 11.000 sunt copii. Profesorul avertizează că acest conflict ar putea marca „o mare ruptură în relațiile internaționale" și ar putea accelera „declinul ordinii capitaliste liberale internaționale conduse de SUA".

„Nicio ordine atât de falimentară din punct de vedere moral și evident ipocrită nu se poate susține mult timp", afirmă Gerges, subliniind că aceste evenimente ar putea fi amintite în viitor ca momentul care a pus capăt ordinii mondiale conduse de SUA.


Un an de la atacul Hamas: Orientul Mijlociu, pe marginea unui război regional

Jason Burke, corespondent pentru securitate internațională la The Guardian, evidențiază faptul că Israelul luptă deja pe multiple fronturi. Recent, forțele israeliene au lansat o ofensivă în sudul Libanului, cu scopul declarat de a reduce puterea Hezbollah de a ataca comunitățile din nordul Israelului. Burke notează că această acțiune nu este lipsită de riscuri, menționând că opt soldați israelieni au murit deja în confruntările cu Hezbollah.

„Ofensiva aeriană sângeroasă care a însoțit atacul terestru din Liban a evidențiat alte obiective: slăbirea permanentă sau distrugerea unui adversar pe termen lung, care este pivotul coaliției de proxeneți ai Iranului în Orientul Mijlociu", explică Burke.


Leila Seurat, cercetător la Centrul Arab pentru Cercetare și Politici, aduce în discuție strategia Hamas. Ea subliniază că gruparea palestiniană urmărește să extindă conflictul dincolo de granițele Gazei. Seurat reamintește de un discurs din 2022 al liderului Hamas, Yahya Sinwar, în care acesta a vorbit despre o viitoare „mare bătălie" care va provoca o „explozie regională și mondială".

CITEȘTE ȘI:
Iranul atacă Israelul cu rachete. Netanyahu promite răzbunare. VIDEO

„Atacul din 7 octombrie poate fi privit ca prima lovitură în această bătălie", afirmă Seurat, adăugând că strategia Hamas de „unificare a fronturilor" de la Liban până în Yemen pare să prindă contur.


Experții avertizează: Criza din Gaza riscă să declanșeze un conflict major în Orientul Mijlociu

Orly Noy, jurnalist israelian, aduce în prim-plan efectele conflictului asupra societății israeliene. El avertizează că democrația deja limitată a Israelului se degradează rapid sub „ceața războiului". Noy subliniază că principii fundamentale precum sacralitatea vieții și legile războiului par să fi fost abandonate în societatea israeliană.

„Astăzi, în discursurile lor publice, liderii israelieni nu se mai adresează , ci - un termen care se referă doar la publicul evreu", notează Noy, evidențiind adâncirea periculoasă a diviziunilor dintre comunitățile evreiască și arabă din Israel.

În ciuda eforturilor intense de mediere ale Egiptului, Qatarului și SUA, negocierile pentru încetarea focului rămân într-un impas profund. Sanam Vakil, expert citat în articol, explică că acest blocaj este cauzat de „obiectivele maximaliste" ale premierului israelian Benjamin Netanyahu și ale liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Orientul Mijlociu, la un pas de explozie: Avertismentul experților la un an de la atacul Hamas

„Cu Israelul repetând acum același model de război împotriva Hezbollah și cu perspectiva unui conflict regional mai larg cu Iranul în creștere, se poate doar spera că administrația Biden va readuce urgent accentul pe o încetare a focului și pe negocieri", concluzionează Vakil.

Riscul real al unui conflict mai amplu ar putea implica state precum Iranul. Experții subliniază nevoia unor eforturi diplomatice urgente și susținute pentru a preveni o escaladare catastrofală a conflictului în întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tensiunile escaladează: Israelul lansează prima operațiune TERESTRĂ în sudul Libanului. VIDEO

abonare newsletter