Externe

Carnagiu. Peste 500 de vieți secerate într-un atac terorist. VIDEO

O tragedie de proporții colosale a lovit micul oraș Barsalogho din Burkina Faso. Între 500 și 600 de persoane și-au pierdut viața într-un atac brutal comis de extremiști afiliați Al-Qaida.

Un atac terorist în orașul Barsalogho din Burkina Faso a dus la moartea a peste 500 de civili. Foto: DNAIndiaNews Un atac terorist în orașul Barsalogho din Burkina Faso a dus la moartea a peste 500 de civili. Foto: DNAIndiaNews

 

 


Bilanțul transformă masacrul într-unul dintre cele mai sângeroase din Africa ultimelor decenii, conform CNN.

 


Atacatorii, membri ai grupării Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), au descins în localitate pe motociclete, deschizând focul fără discriminare asupra civililor care săpau șanțuri defensive la ordinul armatei. 

Imagini terifiante ale atacului, distribuite pe rețelele sociale, arată cum militanții au tras metodic asupra victimelor neputincioase, multe dintre ele femei și copii.


Masacru în Burkina Faso: Peste 500 de victime într-un atac Al-Qaida 

Un supraviețuitor a relatat cu vocea tremurândă: „Au ucis oameni cât e ziua de lungă. Trei zile am adunat trupuri - împrăștiate peste tot. Groaza ne-a pătruns în oase. La înmormântare, erau atâtea cadavre întinse pe pământ, încât abia am putut să le îngropăm".

CITEȘTE ȘI:
Masacru în tren la Chicago. Patru morți într-un atac armat aparent aleatoriu - VIDEO

Contextul regional complică și mai mult situația. O serie de atacuri de stat în Mali, Burkina Faso și Niger au dus la retragerea forțelor franceze și americane din zonă. Mercenarii ruși, chemați să umple acest gol, nu au reușit să aducă stabilitatea promisă. Dimpotrivă, prezența lor a creat un vid de securitate în care grupările jihadiste au prosperat, conform analizei franceze.


Armata din Burkina Faso se confruntă cu acuzații grave, inclusiv de canibalism. Înregistrări video analizate de CNN par să arate soldați dezmembrând și consumând părți ale corpului unor presupuși jihadiști uciși, ridicând serioase semne de întrebare cu privire la disciplina și moralul trupelor.

Carnagiu fără precedent în Sahel: Sute de morți într-un singur atac 

Experții francezi cataloghează masacrul de la Barsalogho drept „dovada că Burkina Faso se află pe marginea prăpastiei". 


Ei subliniază cu îngrijorare: „Șase sute de oameni au murit, ceea ce este îngrozitor, dar și mai grav este că pare că acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată, deoarece ucigașii continuă să se plimbe liberi, fără teama de represalii".

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Crima lui Ceaușescu de la Vadu Roșca. Descoperă mărturia unui înalt demnitar comunist despre asasinarea țăranilor care se opuneau colectivizării.

Cel puţin 63 de persoane au murit în SUA din cauza uraganului Helene

abonare newsletter