Actualitate

România are 99% șanse să adere la Spațiul Schengen cu frontierele terestre în acest an

România are șanse solide pentru a intra în spațiul Schengen cu granițele terestre până la finalul lui 2024.

România are 99% șanse să adere la Spațiul Schengen cu frontierele terestre în acest an |Foto: Depositphotos.com România are 99% șanse să adere la Spațiul Schengen cu frontierele terestre în acest an |Foto: Depositphotos.com

 

 


România va putea adera complet la Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, încă din acest an. Deocamdată, însă, se așteaptă formarea guvernului în Austria, după alegerile legislative de la finalul lunii trecute

CITEȘTE ȘI: 
Viena refuză aderarea deplină a României la Spațiul Schengen. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.

Viena continuă să se opună aderării depline a României la Spațiul Schengen.


România, mai aproape de aderarea la Spațiul Schengen cu frontierele terestre

Totuși, potrivit asigurărilor oferite de autorități, România are 99% șanse să adere deplin la Spațiul Schengen în 2024. 

„După cum bine ştiţi, s-au terminat alegerile în Austria, n-au format încă noul guvern. (...). Pot să vă spun cu o certitudine de 99,9%, anul acesta România va intra terestru în Schengen”, potrivit asigurărilor făcute vineri de premierul Marcel Ciolacu. 


Recent, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat cu privire la aderarea completă la Spaţiul Schengen, că autorităţile române se „luptă cu ghearele şi cu dinţii în această direcţie” pentru îndeplinerea acestui obiectiv până la 31 decembrie. Tratatul Schengen prevede că după ce sunt îndeplinite criteriile tehnice va exista o decizie politică, potrivit ministrului de Interne, Cătălin Predoiu. 

La sfârşitul lunii martie a acestui an, România a aderat la Spațiul Schengen parţial - doar cu frontierele aeriene şi maritime din cauza lipsei unanimităţii în Consiliul UE.


CITEȘTE ȘI: 
Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

Săptămâna trecută, ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner.


Însă, după formarea noului guvern în Austria, Viena ar putea ridica veto-ul în cazul României privind spațiul Schengen. 

Spaţiul Schengen este zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene care include majoritatea celor 27 de state membre ale UE. La sfârşitul lunii martie a acestui an România, alături de Bulgaria, a aderat la această zonă parţial - doar cu frontierele aeriene şi maritime din cauza lipsei unanimităţii în Consiliul UE.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană anunță că România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. „O decizie privind frontierele terestre poate fi luată în 2024”

Alegerile din Austria afectează direct România. Analistul politic George Jiglău: „În lipsa unor schimbări substanțiale, nu vom fi degrabă în Spațiul Schengen”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter