Externe
Putin aprobă cheltuieli record pentru apărare. O treime din bugetul Rusiei merge la război.
Vladimir Putin a semnat cel mai mare buget de război din istoria Rusiei, alocând 126 de miliarde de dolari pentru apărare în 2025 - echivalentul a 32,5% din toate cheltuielile guvernamentale.
Putin a aprobat cel mai mare buget militar din istoria Rusiei, alocând 126 de miliarde de dolari pentru apărare în 2025, reprezentând o treime din cheltuielile totale ale țării. Foto: mimimefoinfos.com
Suma uriașă, care reprezintă 13,5 trilioane de ruble, depășește cu 28 de miliarde de dolari precedentul record stabilit în acest an.
Decizia vine într-un moment în care războiul din Ucraina secătuiește resursele ambelor țări, după aproape trei ani de conflict. Deși Moscova câștigă teren pe alocuri și conduce o contraofensivă în regiunea Kursk, economia rusă dă semne serioase de oboseală, relatează CNN.
Buget de război uriaș în Rusia: Putin alocă 126 miliarde de dolari pentru armată în 2025
Inflația a atins cote atât de ridicate încât Banca Centrală a Rusiei a fost forțată să majoreze dobânzile la 21%, cel mai înalt nivel din ultimele decenii. Companiile se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, după ce sute de mii de ruși au fugit din țară la ultimul val de mobilizare.
CITEȘTE ȘI: Occidentul îl vrea izolat, dar Putin demonstrează că nu e. 15 lideri mondiali vin la summitul său din Rusia. ANALIZĂ
Pentru a compensa pierderile, Moscova a apelat la ajutorul Coreei de Nord, care a trimis aproximativ 11.000 de soldați în Rusia. Mai mult, aproape o treime din rachetele balistice lansate asupra Ucrainei în acest an sunt de proveniență nord-coreeană, potrivit oficialilor ucraineni.
Record istoric în Rusia: Cheltuielile militare ating 32,5% din bugetul total al țării
De cealaltă parte, Ucraina continuă să primească sprijin occidental substanțial. Germania tocmai a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 684 milioane de dolari, care include sisteme de apărare aeriană Patriot. Totuși, viitorul ajutorului american rămâne incert odată cu victoria lui Donald Trump în alegeri.
Deși bugetul prevede o ușoară scădere a cheltuielilor militare pentru 2026 și 2027, experții sunt sceptici că acest lucru se va întâmpla, având în vedere că războiul din Ucraina, cel mai mare conflict european de la al Doilea Război Mondial, nu dă semne de încheiere.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: