Externe
Exponate din tezaurul dacic, furate dintr-o expoziție în Olanda. Hoții au provocat o explozie pentru a pătrunde în Muzeul Drents.
Mai multe piese valoroase din tezaurul dacic al României, expuse la Muzeul Drents din Olanda, au fost furate de hoți, care au provocat o explozie pentru a intra în spațiul muzeal.
Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, furate de hoți|Foto: Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul din Drents, care găzduia expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” și unde se regăseau o serie de piese valoroase din tezaurul României, a fost afectat de o explozie și mai multe exponate au fost furate, potrivit unei informări publicate de Ministerul Afacerilor de Externe.
Piese din Tezaurul României, furate dintr-un muzeu din Olanda
Din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, autoritățile informând că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
Ambasada României la Haga a fost notificată de MAE olandez.
MAE a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine, pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
„Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional, cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, precizează MAE.
Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice au fost furate
Potrivit Ministerului Culturii, hoții au furat Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice valoroase.
Aceștia au dat spargerea cu câteva zile înainte de închiderea expoziției.
„În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, potrivit mesajului publicat de Ministerul Culturii pe pagina de Facebook.
Expoziția, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca
Incidentul de la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, s-a produs în dimineața zilei de sâmbătă, 25 ianuarie.
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024, urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025. Astfel, hoții au acționat cu câteva zile înainte de închiderea expoziției.
Expoziția a adunat peste 77.000 de vizitatori și a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României. Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc și multe altele.
Cum au acționat hoții
În dimineața zilei de 25 ianuarie a avut loc o explozie, care a distrus un zid al spațiului expozițional și a permis pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
„Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor”, potrivit Ministerului Culturii.
Miisterul Culturii anunță că este în contact permanent cu MNIR, MAE și partenerii olandezi și „asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: