Externe

Rezoluție ONU care condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. SUA a votat împotriva.

Statele Unite ale Americii au votat împotriva rezoluției ONU care condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Printre statele care s-au opus adoptării rezoluției se numără Belarus, Burkina Faso sau Rusia.

SUA, vot împotriva rezoluției ONU privind Ucraina |în imagine: Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul Summitului G20 de la Osaka (Japonia), iunie 2019|Foto: kremlin.ru SUA, vot împotriva rezoluției ONU privind Ucraina |în imagine: Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul Summitului G20 de la Osaka (Japonia), iunie 2019|Foto: kremlin.ru

 

 


Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluție prin care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, exprimându-și totodată sprijinul pentru această țară și integritatea ei teritorială, dar de data aceasta cu opoziția SUA și cu mult mai puțin sprijin decât în anii precedenți, relatează EFE și AFP, citate de Agerpres.ro

Administrația Trump, vot la unison cu Rusia lui Putin

Rezoluția, prezentată de Ucraina, cu susținerea aproape a tuturor țărilor din Uniunea Europeană, a fost aprobată cu 93 de voturi, 18 voturi împotrivă, între care și din partea SUA, în timp ce 65 de state s-au abținut.


CITEȘTE ȘI: 
Statele Unite propune la ONU o rezoluţie care nu menţionează integritatea teritorială a Ucrainei

Sursa: UN News Centre - X

În comparație, o rezoluție formulată în mod similar în 2022 și 2023 a întrunit sprijinul a 141 de țări, amintește AFP.

Un proiect de rezoluție alternativ elaborat de SUA, care inițial făcea apel doar la o încheiere rapidă a conflictului, fără nicio referire la integritatea teritorială, a fost pe larg modificat prin adoptarea mai multor amendamente din partea țărilor europene care au introdus această referire la integritatea teritorială și au cerut o „pace justă”.


Textul modificat a fost de asemenea supus votului la ONU, întrunind 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri, inclusiv abținerea din partea Statelor Unite.

SUA a votat împotrivă, alături de dictaturi ca Belarus, Burkina Faso, Nicaragua și bineînțeles, Rusia -  un semnal puternic că Europa nu mai are aceleași valori cu administrația Trump.


De fapt, administrația Trump e cea care nu mai împărtășește valorile lumii democratice.

Într-o schimbare cu 180 de grade a politicii externe americane, noul președinte al SUA, Donald Trump, a afirmat recent că Ucraina ar fi responsabilă de război, practic luând partea agresorului și începând o spectaculoasă apropiere de Moscova, ceea ce a provocat frisoane cancelariilor europene.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Trump îl numește „dictator" pe Zelenski. Ce ascunde acest conflict verbal între cei doi lideri?

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, despre un acord de încetare a focului în Ucraina: „Un autentic tratat de pace pare imposibil în condițiile actuale”

Ultimele Stiri
abonare newsletter