Externe

Prima țară care își închide granițele din cauza noii variante COVID-19, Omicron

Varianta Omicron a apărut deja în cinci state europene. Marea Britanie impune din nou măștile, iar Israelul devine prima țară care interzice intrarea în ţară a tuturor străinilor, din cauza răspândirii tot mai accelerate a variantei originare din Africa de Sud.

Varianta Omicron a apăruit deja în Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia şi Israel Varianta Omicron a apăruit deja în Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia şi Israel

 

 


Varianta Omicron a apăruit deja în Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia şi Israel. Însă, autorităţile din Olanda și Danemarca suspectează că noua tulpină a ajuns şi la ei.

 


 

Autorităţile sanitare din Olanda au declarat, sâmbătă seara, că au detectat 61 de cazuri de COVID la persoanele care au venit vineri din Africa de Sud. Specialiștii spun că printre acestea pot fi și oameni infectaţi cu tulpina Omicron. Danemarca a descoperit probabil noua variantă de coronavirus Omicron la două persoane sosite din Africa de Sud, a anunţat sâmbătă ministerul Sănătăţii de la Copenhaga.


 

Institutul de Sănătate din Olanda anunță că urmează să mai facă testări înainte de a se pronunţa categoric, deşi, spune că este „aproape sigur” că este vorba despre noua variantă de coronavirus. Specialiştii transmit că este posibil ca multe dintre cazurile de infectare să fie printre cei vaccinaţi. Autorităţile sunt în alertă şi încearcă să găsească circa 5.000 de alţi pasageri care au venit încă de luni din Africa de Sud, Botswana, Mozambic, Namibia sau Zimbabwe.


Măştile redevin obligatorii în Marea Britanie

Noi restricții au fost impuse în Marea Britanie după depistarea unor cazuri de infectare cu Omicron, tulpina virusului care a apărut în sudul Africii. Măsurile au fost anunțate sâmbătă seara de premierul Boris Johnson.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că măștile de protecție vor fi din nou obligatorii în magazine și în transportul public. De asemenea, toate persoanele care vor să intre în Marea Britanie vor fi obligate să facă test PCR și să se autoizoleze până când vor primi un rezultat negativ.


Boris Johnson a mai spus că oricine intră în contact cu o persoană infectată cu varianta Omicron a virusului trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, indiferent de statutul vaccinării. Totodată, autoritățile din Marea Britanie au decis să extindă imunizarea cu doze de rapel la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani. Două persoane infectate cu nouă tulpină a virusului SARS CoV-2 au fost depistate în Anglia. 

Până în prezent, cazuri de infectare cu noua tulpină au mai apărut în Italia, Germania, Belgia, Israel.

Israelul interzice intrarea în ţară a tuturor străinilor

Guvernul israelian a votat o decizie prin care interzice intrarea în ţară a tuturor străinilor ca parte a eforturilor de a stopa răspândirea noii variante a coronavirusului, Omicron, după ce a fost confirmat în ţară un caz şi alte şapte sunt investigate, potrivit Jerusalem Post.

Cabinetul desemnat să se ocupe de coronavirus a avut o întâlnire de trei ore, sâmbătă noaptea, şi a stabilit o serie de noi restricţii. Pentru moment, toţi cei care se întorc din orice ţară - inclusiv cetăţeni israelieni vaccinaţi - vor rămâne în izolare pentru trei zile. Cei care călătoresc vor fi testaţi la aeroport şi li se va cere un test PCR în a treia zi, putând ieşi din izolare doar dacă rezultatul este negativ. Israelienii nevaccinaţi vor fi izolaţi timp de şapte zile sub rezerva unui test cu rezultat negativ.

Orice cetăţean străin care reuşeşte să obţină permisiunea de a intra în Israel va trebui să se izoleze într-un hotel administrat de stat în acest scop.

Guvernul a decis sâmbătă că aproximativ 50 de ţări de pe continentul african vor fi etichetate cu roşu. Cabinetul a fost de acord că, înainte de a părăsi Israelul, călătorilor li se va cere să declare pe site-ul web al Ministerului Sănătăţii că nu călătoresc într-una dintre aceste ţări interzise. Călătoria fără permisiune ar putea duce la o amendă de 5.000 shekel, scrie News.ro.

Israelienii care se întorc din ţările etichetate cu roşu vor fi cazaţi la un hotel până la obţinerea unui rezultat negativ. Călătorii care sunt testaţi negativ la hotel vor avea permisiunea de a pleca după o săptămână de izolare în aşteptarea unui al doilea test negativ. Cei care sunt testaţi pozitiv vor rămâne în hotel.

Guvernul a redus şi numărul maxim de persoane care pot fi prezente la un eveniment fără a necesita un Green Pass, de la 100 la 50 de persoane. Toate celelalte evenimente de Hanuka se vor desfăşura conform planificării, conform planului Green Pass.

Românii care vin din sudul Africii vor sta în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă ca românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid să intre în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva virusului.

Călătorii români, care vin din țările africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Este vorba despre persoane care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Alexandru Rafila a spus că OMS și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în 7 țări, după ce au fost izolate tulpini de îngrijorare ale virusului corona, care se pare că au mutații majore.

În acest context, a fost adoptată o hotărâre CNSU privind restricții pentru românii care vin din acele zone afectate.

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (...), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

La rândul lui, Raed Arafat a precizat că se instituite obligativitatea testării la sosirea în România și în a opta zi de la sosire. La un test cu rezultat negativ, se poate ieși din carantină în a zecea zi. Dacă nu se testează în ziua a opta, cei carantinați rămân în carantină  14 zile, a explicat Raed Arafat.

„Limitați vizitele în zonele respective doar la situații extrem de esențiale”, a spus Alexandru Rafila. 

CITEȘTE ȘI:

Când se va afla dacă noua tulpină sud-africană Covid-19 este rezistentă la vaccin? Transmiterea, prin aer și la această variantă

Ultimele Stiri
abonare newsletter