Externe
Ce impact are recunoașterea independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei? „Istoria” Donețk și Luhansk
Vladimir Putin a recunoscut, luni, independența Donețk și Luhansk. Occidentalii cred că o astfel de „mutare” ar putea duce la un război major și îl acuză pe liderul rus că a încălcat acordurilor de la Minsk din 2015.
Recunoașterea independenţei regiunilor separatiste Donețk și Lugansk ar putea declanșa un război major.
Recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei ar putea să ducă la invadarea Ucrainei în următoarele zile. Luni, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat forțelor armate ruse să asigure „funcții de menținere a păcii” în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o în aceeași zi.
„O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina modernă”, a declarat Vladimir Putin, luni, după semnarea celor două decrete de recunoaștere a independenței Donețk și Luhansk.
De asemenea, liderul rus a acuzat Ucraina că a furat gaz și a sugerat că Rusia a fost „jefuită” în 1991 când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat.
Donețk și Luhansk, în afara controlului Kievului din 2014
Republicile separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk au ieșit de sub controlul Kievului din 2014. Conflictul dintre Ucraina și separatiști a început în urmă cu opt ani, când peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia.
Deși Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Donețk și Luhansk prin semnarea unor decrete, independența acestora nu este recunoscută și de comunitatea internațională.
De asemenea, Rusia este acuzată de Kiev și Occident că îi sprijină militar și financiar pe separatiștii pro-ruși.
De ce Donețk și Luhansk sunt importante în acest context?
Donețk și Luhansk se află în bazinul minier rusofon Donbas, estul Ucrainei, bazin care are rezerve considerabile de cărbune. Acolo se află preponderent vorbitori de limbă rusă, lucru datorat trimiterii muncitorilor ruși după cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada sovietică.
Donețk este unul dintre principalele centre metalurgice ale Ucrainei, are două milioane de locuitori, liderul regiunii fiind Denis Pușilin, ales în 2018.
Luhansk este un oraș industrial, are 1,5 milioane de locuitori și este condus de Leonid Passetchnik.
Occidentul acuză Rusia de încălcarea acordului de la Minsk
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a afirmat că recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste de către Rusia poate fi considerată „o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei, cu ignorarea tuturor angajamentelor internaţionale, inclusiv a acordurilor de la Minsk”.
Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia au convenit asupra unui acord de încetare a focului în septembrie 2014. Reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și liderii regiunilor Donețk și Lugansk au semnat un acord în 13 puncte în februarie 2015.
Ce prevede Acordul de la Minsk din 2015:
- Încetarea imediată și cuprinzătoare a focului;
- Retragerea armamentului de către ambele părți;
- Monitorizarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa;
- Dialogul privind o autonomie pentru Donețk și Lugansk, în conformitate cu legislația ucraineană, și recunoașterea statutului special de către parlament;
- Grațiere, amnistie pentru luptători;
- Schimb de ostatici, prizonieri;
- Asistență umanitară;
- Reluarea legăturilor socio-economice, inclusiv a pensiilor;
- Ucraina să restabilească controlul asupra frontierei de stat;
- Retragerea formațiunilor armate străine, a echipamentelor militare, a mercenarilor;
- Reforma constituțională în Ucraina, inclusiv descentralizarea, cu mențiunea specifică a regiunilor Donețk și Lugansk;
- Alegeri în Donețk și Lugansk;
- Intensificarea activității Grupului trilateral de contact, inclusiv a reprezentanților Rusiei, Ucrainei și OSCE.
CITEȘTE ȘI: