Monitorul Cartierelor

PUZ-ul cartierului Sopor, construit de la zero în Cluj, în dezbatere publică

Clujenii sunt invitați să își spună părerea legat de masterplanul cartierului Sopor, primul cartier construit „de la zero” în Cluj-Napoca în ultimii 30 de ani.

PUZ-ul Soporului, cartierul construit de la zero în Cluj, în dezbatere publică. FOTO: Randare proiectanți PUZ-ul Soporului, cartierul construit de la zero în Cluj, în dezbatere publică. FOTO: Randare proiectanți

 

 


Masterplanul pentru Sopor va fi prezentat într-o dezbatere publică joi, 6 octombrie, de la ora 16:30, în Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, dar și online, acesta fiind unul dintre ultimii pași necesari pentru avizarea planului urbanistic zonal.

 


Dezbaterea publică are scopul obținerii avizului de mediu pentru proiect, iar ulterior, proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali. Astfel, o estimare rezonabilă este că în anul 2023 ar putea începe primele lucrări „pe teren” în cel mai nou cartier al orașului.

„Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de titular, anunță publicul interesat asupra organizării ședinței de dezbatere publică online a alternativei finale pentru „Elaborare Plan urbanistic Zonal în condițiile Legii nr. 350/2001 modificată și actualizată – Plan Director (Masterplan) Sopor” propus pentru a fi amplasat în Municipiul Cluj-Napoca, zona Sopor, jud. Cluj, în data de 6.10.2022 ora 16.30 la primăria Municipiului Cluj-Napoca (Sala de sticlă) precum și în regim de teleconferință, în vederea obținerii avizului de mediu conform H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe”, se arată într-un anunț pe site-ul municipalității. Accesul publicului la sedința de dezbatere publică online se poate face prin accesarea site-ului Primăriei Cluj-Napoca, link-ul cu accesul fiind disponibil deja cu 48 de ore înainte de data organizării sedinței de dezbatere publică.


Master Planul viitorului cartier Sopor, care va fi amplasat în sud-estul orașului, la circa 7,5 km de centru şi la circa 4 km de capătul liniei troleibuzului 3 (cartier Gheorgheni – capăt str. Unirii) și se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare prevede construcția  unui mini oraș cu case și blocuri de patru sau cel mult șase etaje, zone verzi, spații comerciale, cabinete medicale, 6 unități de învățământ (grădinițe și școli), două zone cu dotări sportive. Cartierul ar urma să aibă circa 50.000 de locuitori.

După aprobarea PUZ-ului, proprietarii de terenuri se pot asocia pentru a începe construirea de locuințe și alte clădiri în zonă, însă cu respectarea prevederilor generale aprobate în masterplan.


Cartierul, primul construit de la zero după perioada comunistă, va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”, adică în maxim 20 de minute de mers pe jos, locuitorii vor avea acces la toate serviciile necesare zilnic - școală, grădiniță, bănci și magazine, parc. Scopul este de a reduce traficul din oraș, prin asigurarea tuturor facilităților la o distanță care poate fi parcursă pe jos. 

CITEȘTE ȘI:

Masterplanul pentru Sopor, „la un pas” de aprobare. Mai lipsește doar avizul de mediu

Ultimele proceduri pentru aprobarea Masterplanului Sopor. Când ar putea începe lucrările la cartierul construit de la zero în Cluj?

abonare newsletter