Monitorul Cartierelor

Masterplanul pentru Sopor, „la un pas” de aprobare. Mai lipsește doar avizul de mediu

Doar un aviz mai desparte Masterplanul Sopor de dezbaterea și aprobarea în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. Cu toate acestea, viceprimarul Dan Tarcea estimează că, anul acesta, proiectul va fi votat.

Cartierul Sopor va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”. FOTO: machetă realizată de proiectanți Cartierul Sopor va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”. FOTO: machetă realizată de proiectanți

 

 


Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Sopor ar urma să fie supus votului Consilului Local Cluj-Napoca până la finalul acestui an, a declarat viceprimarul Dan Tarcea joi. Proiectul a primit aproape toate avizele necesare, cel mai recent emis fiind avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. 

 


Doar avizului de mediu mai trebuie emis pentru ca acest proiect să intre în CL pentru aprobare, procedurile fiind deja începute. Primăria Cluj-Napoca a depus documentația aferentă planului urbanistic zonal al Sopor pentru obținerea avizului de mediu.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„La Sopor, am reușit să obținem toate avizele, inclusiv avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Anul acesta vom pune PUZ-ul în dezbatere, care trebuie să parcurgă toate rigorile administrative și legale. Primăria municipiului Cluj-Napoca nu are terenuri în cartierul Sopor. (…) Mai avem de obținut un singur aviz, cel de mediu, care este în procedură de obținere pentru faza de PUZ. Avizul de mediu include toate celelalte avize emise. Este o procedură lungă de mediu și una scurtă, deja sunt începute procedurile și estimarea mea este că anul acesta, PUZ-ul va fi pus pe masa consilierilor locali”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post local de radio.


După aprobarea PUZ-ului, proprietarii de terenuri se pot asocia pentru a începe construirea de locuințe și alte clădiri în zonă, însă cu respectarea prevederilor generale aprobate în masterplan.

„Toate terenurile de acolo sunt private, noi ne-am asumat că facem acest PUZ pe 250 de hectare pentru a avea o dezvoltare unitară și a face un cartier de la zero, modern, cu planificare urbanistică așa cum trebuie să fie aceasta, cu străzi sufiecient de late, cu locuri de joacă pentru copii, cu spații verzi, cu locuri pentru biserică, magazine. Cheia nu va mai fi la noi după publicarea PUZ-ului, ci la investitori, cei care dețin terenuri acolo. Va fi testată capacitatea de asociere a oamenilor care dețin terenuri acolo, pentru că sunt cvartale mai mici, în care oamenii vor trebui să se asocieze, să își vândă unul altuia terenuri sau să găsească o formă pentru a putea să-și facă «mini-PUZ-uri», în care să stabilească doar circulațiile interne în zona pracelelor. Se va ști foarte clar ce se poate construi acolo, după ce va fi aprobat PUZ-ul în Consiliul Local”, a mai spus viceprimarul. 


Sopor va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”

Cartierul, primul construit de la zero după perioada comunistă, va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”, adică în maxim 20 de minute de mers pe jos, locuitorii vor avea acces la toate serviciile necesare zilnic - școală, grădiniță, bănci și magazine, parc. Scopul este de a reduce traficul din oraș, prin sigurarea tuturor facilităților la o distanță care poate fi parcursă pe jos. 

„Va fi un cartier făcut ca la carte. Prima dată facem străzile, stabilim locul de parc, de creșă, de centru de cartier și apoi se construiește un nou cartier al orașului. Vrem să facem după regulile după care trăim. Să aibă omul la 15 minute de mers pe jos parc, școală, grădiniță, creșă, bancă, centru de cartier. Să aibă omul alternative de transport în comun, să aibă acces la pista de biciclete și pe ultimul loc să aibă acces cu mașina”, a declarat la începutul anului Emil Boc.


Primul cartier construit „de la zero” după ‘89

Viitorul cartier Sopor se va întinde pe nu mai puțin de 250 de hectare, un adevărat „oraș în oraș”, Primăria Cluj-Napoca fiind prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe.

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Spații publice de calitate

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Arhitectul Vlad Rusu a explicat că proprietarii de terenuri vor trebui să renunțe la circa 30% din parcele pentru spații publice – străzi, piețe, scuaruri, spații verzi. Ei vor putea să se asocieze pentru a construi, în limitele viitorului PUZ. Blocurile de la străzile importante vor avea regim de înălțime P + 6E, iar în interiorul cvartalurilor se vor construi clădiri de P+2, P+3, în proiect fiind prevăzute și zone exclusiv rezidențiale.

CITEȘTE ȘI:

Masterplanul Sopor, gata anul acesta. Va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”

Masterplanul Sopor, în etapa obținerii avizului de mediu

abonare newsletter