Monitorul Cartierelor

Pasarela pietonală de lângă Parcul Feroviarilor va fi DESFIINȚATĂ. Circulația, mutată pe Podul Răsăritului

Primăria Cluj-Napoca dorește demolarea pasarelei pietonale care leagă străzile Oașului și Răsăritului. Circulația pietonilor în zonă se va realiza exclusiv pe Podul Răsăritului.

Pasarela pietonală de lângă Parcul Feroviarilor va fi DESFIINȚATĂ. FOTO: Facebook/ Emil Boc Pasarela pietonală de lângă Parcul Feroviarilor va fi DESFIINȚATĂ. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primăria Cluj-Napoca a publicat un anunț privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru desființarea pasarelei pietonale ce leagă străzile Oașului și Răsăritului. Odată cu finalizarea lucrărilor la Podul Răsăritului, circulația pietonilor se va realiza exclusiv pe acesta.

 


„Municipiul Cluj-Napoca anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Desființare pasarelă pietonală-str.Oașului-str. Rasaritului», propus a fi amplasat în Municipiul Cluj-Napoca, str. Someșul Mic, str. Oașului - str. Răsăritului fnr., jud. Cluj. Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, din Municipiul Cluj-Napoca, str. Calea Dorobanților nr. 99 și la sediul din localitatea Cluj-Napoca, str. Dorobanților nr. 106, în zilele de luni-joi între orele 09.00-14.00 și vineri între orele 09.00-13.00. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agentiei pentru Protecția Mediului Cluj”, se arată într-un anunț publicat pe site-ul Primăriei.

Investiție de 5,5 milioane de euro

Peste mai puțin de trei luni, Podul Răsăritului ar putea fi redat circulației clujenilor. Potrivit edilului Emil Boc, stadiul lucrărilor a ajuns la 70% grad de realizare. 


În această perioadă lucrările la Podul Răsăritului vizează terasamentele - placare gabioane cu beton amprentat, dar și sistemul de canalizare pluvială.  De asemenea, au loc lucrări la sistemul de iluminat public pe malul drept. 

Detaliile tehnice privind podul Oașului-Răsăritului:


  • suprafața terenului pe care se construiește noul pod este de 2.000 mp;
  • lungimea podului construit pe structură metalică este de 57,90 m;
  • secțiunea transversală a podului va avea 26 m;
  • partea carosabilă: 4 benzi de circulație; 
  • 2 piste de biciclete și 2 trotuare;
  • rețelele edilitare de pe pasarela existentă vor fi relocate pe noua construcție;
  • proiectul prevede și instalarea unui sistem de iluminat arhitectural.

Valoarea investiției este de 22.756.557,36 lei fără TVA, iar obiectivul este finanțat parțial prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Podul ar putea fi deschis înainte de termen

Termenul contractual de realizare a proiectului noului Pod Oașului-Răsăritului este de 20 de luni. Administrația locală a dat ordinul de începere a lucrărilor în septembrie 2021. Practic, potrivit calendarului asumat de constructori, podul ar putea fi deschis circulației în iunie 2023, la expirarea termenului de execuție agreat. Primarul Emil Boc este însă de părere că lucrările vor fi gata în această primăvară:


„Se termină în primăvara această. Până la vară când e termenul contractual, 30 iunie dacă nu greșesc, lucrurile vor fi în regulă, astfel încât să mai avem o punte de legătură, de mobilitate, într-o zonă foarte importantă a orașului. Deci lucrările sunt în graficul stabilit de contract și nu sunt întârzieri”, a spus primarul la un post radio.

Odată cu realizarea podului, un nou bulevard care traversează orașul pe axa Est-Vest, de la IRA până la Gară, va fi amenajat în proximitatea căii ferate. Culoarul de pe Câmpul Pâinii va descongestiona traficul din zonă. Valoarea totală a contractului este de 32,8 milioane de lei.

Proiectul este realizat de către Asocierea Freyrom SA-Procons Group SRL-Costin și Vlad Birou de proiectare SRL-Integrated Road Solutions SRL.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Podul Răsăritului vor fi finalizate în această primăvară, înainte de termen

abonare newsletter